Durva leleplezés! Rengeteg pénzt kaptak a papok a választás előtt!

Több százezer forint érkezett a papok számláira bő három hónappal a választás előtt. A Szemlélek című online lap úgy értesült: a kifizetések a kormány és a Magyar Katolikus Püspöki Kar megállapodása alapján történtek.

A lap szerint több katolikus pap megerősítette, hogy „a legutóbbi karácsonyhoz kapcsolódva olyan pénzösszeg érkezett a számlájukra, ami máskor nem szokott nekik járni.” A cikk írója szerint az érintettek nem szívesen beszélnek erről, de

a megajándékozottak nem cáfolták, hogy az „adományt” a kormánytól kaphatták.

A Tiszántúlon 300 ezer forintot kaptak a papok, a Dunántúlon két lelkipásztorhoz idén 500 ezer forint érkezett személyi kifizetésként – igaz, ők nem tartották meg az összeget, hanem egyből utalták is tovább a plébánia számára. A legtöbbet az ország középső régiójában fizették ki: ott

egy pap számlájára 910 ezer forint érkezett!

Amikor a lap a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciához fordult, ott azt mondták: nincs tudomásuk arról, hogy „a Magyar Katolikus Egyház papjai egységesen, határozott összegű jövedelempótlékot kapnának.”

Azt viszont mégis elárulták, hogy „gyűjtő fogalommal egyházi személyek (azaz különböző hitéleti területen dolgozó munkatársak, köztük valóban a lelkipásztorkodásban lévő papok is) ebben az időszakban kapják meg azt az ún. kiegészítő jövedelempótlékot, amelynek összege egyházmegyénként, kis- és nagyobb településenként, illetve feladatkörönként is eltérő lehet, és amely a havi jövedelmet hivatott kiegészíteni. Ez kerül most utólag, több hónapra visszamenőlegesen egy összegben kifizetésre.”

Arra senki sem válaszol, hogy a pénz milyen forrásból érkezett.

Amikor a Szemlélek megkereste a Miniszterelnökséget, azt a választ kapta, hogy „a Kormánytól sem tavaly, sem idén nem kaptak karácsonyi jövedelempótlékot sem a katolikus papok, sem más egyházak papjai, lelkészei, rabbijai”. A baj csak az, hogy ez nem érdemi válasz, hisz a lap nem arra volt kíváncsi, hogy a magyar kormány utalta-e az egyes egyházi dolgozók számlájára a pénzt, hanem azt tudakolták, hogy az milyen forrásból érkezett. Erre azonban a Miniszterelnökség nem felelt.

Árulkodó azonban a kifizetés indoklása, amit a papok megkaptak. Eszerint „a jövedelempótlék a Magyar Köztársaság (sic!!!) Kormánya és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia között létrejött megállapodás alapján, a hitéleti szolgálatot ellátó egyházi személyek jövedelmének kiegészítésére szolgál.”

Attól eltekintve, hogy a hivatkozott Magyar Köztársaság már rég nem létezik – pont a Fidesz írta át az Alaptörvényben Magyarországra –, más bajok is vannak ezzel az indoklással. Például az, hogy ha tényleg jövedelemkiegészítésről lenne szó, miért nem havonta „egészítették ki” a jövedelmeket az év folyamán,

miért a választás előtt kapták a papok a sok százezer forintot?

A lap által megszólaltatott papok szerint feléjük azt kommunikálták, hogy a járvány idején tanúsított helytállásunk miatt kapnak plusz pénzt az államtól. Egyikük ezzel kapcsolatban azt mondta: bár őt a pénz nem befolyásolja a tevékenységében és a gondolkodásában, nem tartja szerencsésnek, hogy pár hónappal a választás előtt került erre sor.

A pap szerint ezt nehéz nem egyfajta „júdáspénznek” tekinteni.

A lelkipásztor hozzátette: úgy véli, az egészségügyben sokkal jobb helye lett volna ennek a támogatásnak. Egyébként a lap számításai szerint a papoknak kifizetett jövedelemkiegészítés milliárdos összeget tehet ki.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!