Orbán őszödi beszédeként emlegetik: ezt a felvételt minden magyarnak látnia kell

Sokan Orbán Viktor őszödi beszédeként emlegetik azt a beszédet, amit a Fidesz elnöke a 2006-os őszi zavargásokat követően tartott a parlamentben. Orbán a beszédben a Gyurcsány Ferenc nevével fémjelzett szocialista kormányzat jelentette állítólagos veszélyre próbálta felhívni a figyelmet. Sokak fülét azonban megütötte, hogy amit Orbán akkor az MSZP-re olvasott,

sokkal inkább a 2010 utáni Fidesz-kormány politikájára jellemző.

Emiatt a beszédet egyesek Orbán őszödi beszédeként, “igazságbeszédeként” emlegetik, amiben a miniszterelnök elárulta, mi lesz a Fidesz legfőbb politikája, ha még egyszer a hatalom közelébe kerül.

Szó szerint idézzük, mit mondott Orbán a beszédben:

Ami az előttem szóló frakcióvezető asszony hozzászólását illeti, két rövid megjegyzést szeretnék tenni. Régi munkásmozgalmi taktikával van dolgunk, tisztelt hölgyeim és uraim (Derültség és moraj az MSZP soraiban. – Közbeszólások ugyanonnan: Már vártuk!). Két párt is alkalmazta ezt. Az egyiket úgy hívták, hogy (Közbeszólás az MSZP soraiból: Fidesz!) Német Szocialista Munkáspárt, a másikat pedig úgy hívták, hogy Magyar Szocialista Munkáspárt.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Ennek a politikai taktikának a lényege abban áll, hogy a kormánynak soha nem az a dolga, hogy kormányozzon, nem arra helyezi a hangsúlyt, hogy jó döntéseket hozzon, majd próbálja megvédeni érvekkel azokat a változásokat, amelyek megtestesülnek a döntésekben, hanem – hogy közelmúltban közzétett iratokból is idézhessek – az a dolga, hogy

az ellenzéket folyamatosan támadni kell, ellenségképet kell felépíteni, veszélyt kell megfogalmazni, patás ördögöt kell a horizontra rajzolni (Közbeszólás az MSZP soraiból: Nem te csinálod ezt?), és utána ezt az ellenséget, ezt az ellenségképet meg kell vádolni a legképtelenebb vádakkal.”

A történészek között vita van arról, hogy ezt a politikai taktikát Hitler tanulta-e Sztálintól, vagy Sztálin tanulta Hitlertől. (Dr. Ujhelyi István: És kitől tanulta Orbán?) Tekintettel arra, hogy (Zaj. – Az elnök csenget.) a magyar politikatörténet miatt hozzánk inkább a kommunista diktatúra időszaka esik közelebb, ezért azt kell mondanom (Közbeszólás az MSZP soraiból: Témánál vagyunk!), hogy itt egy régi, Magyarországon már ismert vitakultúra, rossz, hagyományos vitakultúra feléledését láthattuk.

Orbán a beszédben feltehetően az MSZP akkori kampányfőnökére, Ron Werberre célozhatott, aki a rendszerváltást követő magyar politikatörténet első negatív kampányáért volt felelős. Csakhogy Werber kispályás volt ahhoz az Arthur Finkelsteinhez képest, akit később a Fidesz bérelt fel, hogy a 2010 utáni gyűlöletkampányait levezényelje.

Videón a beszéd:

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!