Kemény választ küldtek Káslernek: nem fogadják el a botrányhős kinevezését

Fotó: Népszava/ Szalmás Péter

A 2022-es év egyik legjelentősebb kulturális eseménye az Aranybulla-emlékévhez kapcsolódó kiállítás, amely minden idők legnagyobb Árpád-koros tárlata, amelyhez nyolc ország gyűjteményeiből, köztük a szentpétervári Ermitázsból, az oxfordi könyvtárból és a Vatikánból érkeznek tárgyak. A szakemberek mindegyike felállt, miután Kásler színrelépett.

A Szent István Király Múzeum számára 5,3 milliárd forintból felújított és részben átalakított székesfehérvári egykori ciszterci rendházépület ezzel a kiállítással nyitja meg kapuit. Egy 2017-es kormányhatározat szerint a Királyok és szentek program megvalósítását teljes egészében a Magyar Nemzeti Múzeum szakmai felelősségi körébe utalta, a projekt élén a Nemzeti Múzeum Régészeti Tárának szakembereit, Ritoók Ágnes, Simonyi Erika és Kiss Etele kurátorok álltak, egészen addig, amíg be nem fejezték az érdemi munkát, mert akkor Kásler Miklós mint fenntartó

egyszerűen kirúgta őket, és átadta az irányítást a kétes hírű Magyarságkutató Intézetnek!

A tárlatnak három hónapon belül kellene megynílni, de most ez veszélybe került, mert a döntést megtudva, mintegy tizenkét történész, régész és levéltáros szakította meg az együttműködést a tárlattal, nem kockáztatva meg szakmai hírnevük csorbulását. Az új kurátor

a pozsonyi csata című botrányfilmmel szerzett magának hírnevet,

így nem csoda, hogy a váltás mögött mindenki politikai nyomásgyakorlást lát, és a Magyarságkutató eddigi tevékenységét látva félőnek találják, hogy egy újabb történelem hamisítás lesz az egész tárlat vége. Ennek bőven meg van az esélye, mert az új kurátor, Makoldi Miklós, a Magyarságkutató Intézet Régészeti Kutatóközpontjának igazgatója azonnal jelezte tudós kollégáinak, hogy  „az új fenntartói iránymutatások figyelembevételével” folytatódik a munka, és ennek fényében bizonyos témákat teljesen kivesznek a tárlatból.

A projektben szereplő tudósok nagy része már karácsony előtt vagy a két ünnep között jelezte az új kurátornak, egy teljes, 2017-ben elfogadott és kidolgozott koncepciót a nyitás előtt három hónappal felrúgni teljességgel elfogadhatatlan, ezért nema dják a nevüket a kiállításhoz, és letiltják a katalógushoz elkészült tanulmányok megjelenését.

„Óriási értéke volt a katalógus szerzőcsapatának, hogy a régészettől az irodalomtörténetig az összes releváns tudományág megjelent benne a lehető legjobb színvonalon. Ez most elveszett, és nem tudni, mi jön helyette. A saját tanulmányom közlési engedélyét mindenesetre visszavontam, természetesen az érte járó honoráriumot is vissza fogom fizetni” – mondja Thoroczkay Gábor, az ELTE Középkori Történeti Tanszék docense. Ez most mind elveszni látszik.

Mi pedig kíváncsian várjuk, mi is lesz az új tárlatban, vajon mire változik a történelem, még az is lehet, megtudjuk, hogy maga Orbán Viktor nyomta rá a pecsétet az Aranybullára. Mi már ezen sem lepődnénk meg.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!