Újabb árrobbanás – Ezt mindenki pénztárcája meg fogja érezni!

Egyre nagyobb mértékben érezzük a boltok pénztárainál, hogy jelentősen megugrottak az egyes termékek árai, amiket a fizetések és nyugdíjak már nem bírnak követni.

Idén év elején ismét egy nagyobb áremelkedéssel kell számolnunk,

erről beszélt az Indexnek Éder Tamás.

A Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke szerint a sertéshúságazatot kettős negatív hatás is sújtotta az elmúlt években, egyszerre küzdöttek a gazdák a covid okozta nehézségekkel és az afrikai sertéspestissel is, így idén már kénytelenek lesznek megemelni a sertéshús árát!

“Az ágazat hullámzó évet zárt 2021-ben és már tavaly év végén sem tudták lenyelni a takarmányár-növekedést a tenyésztők. Az önköltségi árak jelentősen emelkedtek, ezt 2022 első hónapjaiban kénytelenek lesznek érvényesíteni a sertéstenyésztők” – fogalmazott Éder, aki szerint tavaly a bolti sertéshúsból készült termékek nem drágultak számottevően, nem követték az infláció mértékét, ezért az élő sertés ára ma már nem fedezi a gazdák költségeit, ezért az év elején egy jelentősebb árrobbanás várható a szektorban.

Az árkorrekció már tavaly év végén elkezdődött, ami a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke szerint legalább fél éven át fog tartani, így 2022 első felében folyamatos növekedést fogunk tapasztalni ezeknek a termékeknek az árában.

“A 25-30 százalékos takarmánydrágulás minden valószínűség szerint be fog épülni az önköltségi árakba, mindez pedig komoly árnövekedést jelent majd, mivel a sértések előállítása költségeinek 65-70 százalékát a takarmányáron teszi ki” – részletezte Éder Tamás.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!