Kitört a pánik Orbán bejelentése után: ekkora összeomlást rég regisztráltak

Szélsebesen robogunk az államcsőd és a hiperinfláció felé, a kormány pedig ahelyett, hogy a megoldáson dolgozna, napról-napra súlyosbítja az ország helyzetét a fékevesztett osztogatással, csak hogy megőrizze a hatalmát. Az áremelkedés az utóbbi időben kezd olyan kétségbeesett méreteket ölteni, hogy már Orbánék is kénytelenek voltak lépni, tegnap a miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány októberi szinten rögzíti a már felvett jelzálogfedezetű hitelek kamatait.

A bejelentés valóságos sokként érte a piacokat:

az OTP részvényei azonnal 7,4 százalékot zuhantak, ami magával rántotta a BUX-ot is, a magyar tőzsde a maga 2,9 százalékos mínuszával a legrosszabbul teljesítő börzévé vált a kontinensen.

tozsde

Ahogy a Portfolio beszámolója megjegyzi: mivel a befektetők nem szeretik ha ad hoc módon, politikai célzattal belenyúlnak a piac működésébe, pláne bizonyos értelemben visszamenőleges módon, így nem csoda, hogy a gyorsan kialakuló pánik alapvetően megváltoztatta a hangulatot az OTP részvényeinek tőzsdei kereskedésében.

A miniszterelnök az infláció emelkedésére vezette vissza a hitelkamatok emelkedését, ez az összefüggés azonban közvetett. Azért emelkednek a hitelkamatok, mert a jegybank az infláció megfékezése érdekében ezt kiváltó lépéseket tesz. Vagyis amikor ezeket befagyasztja a kormány, akkor nem az infláció, hanem az inflációfékező eszköz ellenében cselekszik. Ebből a szempontból a lépés nem fékezi, hanem inkább erősíti az inflációt, igaz, annak egyik közvetett hatásától a kormány megvédi a lakosságot

– írta a lap, megjegyezve, a lépés közgazdaságilag kevésbé indokolható, politikailag a választás évében annál inkább.

Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje is erre jutott Facebook-oldalán, amikor azt írta:

A gyenge forintra, az alacsony bérekre, a szociális rendszer kifosztására épülő gazdaságpolitika megbukott. A tegnapi napon Orbán Viktor kénytelen volt befagyasztani a jelzáloghitelek kamatait. Egyre nagyobb a pánik. Ez az intézkedés is a választásoknak szól. Mindent megtesznek, hogy a következő hónapokban ne szembesüljenek a magyarok az emelkedő árakkal, azzal, hogy a bér- és nyugdíjemeléseket elviszi az infláció.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!