Így ferdít a Fidesz a járványadatokkal: ha a valóságra vagy kíváncsi, ezt látnod kell

Forrás: Orbán Viktor / Facebook

Csökkent az új megbetegedések száma, az elhunytaké viszont nőtt az elmúlt 24 órában a korábbi napok adataihoz képest

– az alábbi felütéssel számolt be több portál is a keddi koronavírus-adatokról.

Az adatok szerint 6518 új fertőzöttet regisztráltak, és elhunyt 171 ember. Ez bár első ránézésre valóban úgy tűnik, mintha kedvezőbb fertőzöttségi adatot mutatna a múlt heti rekordszámokhoz képest, ha közelebbről megnézzük, rögtön kiderül, hogy

a kedvező számok csupán a rendkívül alacsony tesztszámnak köszönhetőek.

Ez számszerűen tegnap 23 ezer tesztet jelentett, ami rendkívül kevés ahhoz képest, hogy múlt héten többször napi 10 ezer fölötti számokat mértek.

Több hírportál eleve úgy számolt be a regisztrált fertőzöttek csökkenéséről, mintha a megbetegedések száma csökkent volna, valójában viszont csak a regisztráltaké csökkent, az is csupán az alacsony tesztelésnek köszönhetően. Ha a múlt hét keddi adatokkal vetjük össze az ehét keddieket, kiderül, hogy

nemhogy nem csökkent a megbetegedések száma, valójában még nőtt is az elmúlt egy hétben.

Bár a kevés tesztelés miatt ez egyértelműen nem olvasható ki az adatokból, a múlt heti adatok pozitivitási rátáját nézve látszik, hogy a helyzet csak súlyosbodott az elmúlt 7 napban. Mialatt a múlt héten 21 491 teszt 24,8 százalékos pozitivitási rátát mutatott, az ehét keddi 23 565 (tehát több mint kétezerrel több) teszt már 27,7 százalékosat. Vagyis: hiába végeztek el több tesztet, ami hagyományosan lejjebb szokta tolni a rátát, az valójában még növekedett is, tehát a járvány nemhogy nem lassul, még elszabadulóban is van, amit az alacsony tesztszámok csak elfednek.

Jó hír viszont, hogy az oltási akcióhét egyelőre működni látszik, jelentősen megugrott a harmadik oltást felvevők száma, több mint 100 ezren vették fel, ahogy az első oltást felvevőké is 18 ezerre emelkedett, amire hónapok óta nem volt példa. (Más kérdés, hogy ha ennyivel többen veszik fel szívesebben regisztráció nélkül az oltást, a kormány miért nem törölte el eddig a regisztrációs kötelezettséget, amivel ki tudja, hány ember életét tudták volna megmenteni.)

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!