Csak egy karrier végét, vagy egy párt szakadásának a kezdetét láthatjuk?

Fekete-Győr András, a Momentum alapítója és elnöke az előválasztáson való minden várakozást alulmúló eredménye miatt bizalmi szavazást kért maga ellen a küldöttgyűléstől. A szavazáson elbukott, így betartva ígéretét lemondott az elnöki posztról. Az új elnökről egyelőre nincs hír. De mi állhat a háttérben?

A párt belső fórumain az előválasztás hivatalos eredménye óta élénk vita alakult ki, vajon ki is a felelős a miniszterelnök jelölt rossz eredményéért. Sokan “keresztre feszítették” Fekete-Győrt, ám igen kevesen voltak, akik elismerték neki, hogy a jelöltekről szóló tárgyalások során gyakorlatilag bebiztosította a Momentum országgyűlésbe kerülését “könyör adomány” listás helyek nélkül is.

Fekete-Győr András érezhette, hogy billeg a széke, ezért egy lapra feltéve mindent, a múlt héten betámogatta Márki-Zay Pétert a miniszterelnökségért folyó csatában, mellyel jelentősen hozzájárult Karácsony Gergely visszalépéséhez. Azt nem tudni, hogy ezzel a lépésével vajon nyert, vagy vesztett szavazatot a küldöttek között, hiszen erről is nagyon megosztott a párt belső közvéleménye.

Mindez arra vezethető vissza, mert a Momentum megalakulásakor a NOlimpia kampányra alapozva húzott magához sokakat, jobbról és balról egyaránt. Ez viszont most belső feszültséget okoz, hiszen sokan hibának tartják a jobboldali Márki-Zay mögé való beállást. Mindenesetre, ha az LMP életútját megvizsgáljuk -amely párt szintén jobb-bal olvasztótégely kívánt lenni- azt látjuk, hogy előbb-utóbb az ideológia különbségek szakadáshoz vezetnek.

Más források egyelőre nem ide teszik a Momentumban a valódi törésvonalat, hanem az Orosz Anna nevével fémjelzett csapat megerősödését látják, akik egyre nagyobb szeletet követelnek maguknbak a pártból. Nem lennénk meglepve, ha hamarosan Orosz Annát üdvözölhetnénk a Momentum elnöki székében. Azt pedig az idő fogja eldönteni, hogy szerencsés dolog-e az ellenzéki lista összeállítása előtt lecserélni az elsőszámú vezetőt, csillagjósok szerint nem jó előjel.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!