Karácsony ultimátumot küldött Márki-Zaynak: vagy ő lép vissza, vagy senki nem fog

Fotó: Béres Márton / Népszava

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott szerdán Karácsony Gergely, néhány órával a Márki-Zay Péterrel esedékes tárgyalásuk előtt. A főpolgármester bejelentette: nem lép vissza az előválasztástól, éppen ellenkezőleg:

“előre lép”, nem vissza.

Karácsony elmondta: az ő víziója már a politikai pályája kezdete óta az, hogy újra kell egyesíteni Magyarországot, ezt fogja képviselni az előválasztás második fordulójában is. Szerinte ehhez a célhoz két dolog kell: béke és igazság. Karácsony szerint véget kell vetni annak a polgárháborús politikának, ami az elmúlt 20 évben jellemezte az országot, vagyis véget kell vetni az Orbán Viktor kontra Gyurcsány Ferenc okozta feszültségnek.

Karácsony kifejtette: a béke programját szerinte az ő programja képviseli a legjobban a jelöltek közül, ezért nem lép vissza. Úgy véli, hogy a kormányváltás azzal a programmal lehetséges, a kormányváltás értelmét az a program adja meg, amit ő képvisel. A főpolgármester között a vita abban áll közte, és a másik két jelölt között, hogy Dobrev Klára nem érzi szerinte kellően annak a súlyát, hogy békét kell teremteni Magyarországon, ezért nem tudja támogatni a politikáját. Márki-Zayval kapcsolatban pedig azt hozta fel, hogy ő nem ért egyet azzal, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester megvédi a Fidesz családpolitikáját, és olyanokat mond, hogy “mi leszünk a Fidesz, aki nem lop”.

Nyitott egyébként arra, hogy szövetségeket építsenek akár az előválasztás második fordulója előtt, akár utána. De azt mindig is világossá tette, hogy neki ez a politikája és ehhez keres szövetségeseket. Arra ugyanis nem tud garanciát adni, hogy ne a saját programját képviselje.

Karácsony szerint a közvélemény-kutatásokból nem lehet kiolvasni, “hogy mi helyes és mi nem”, az a Fidesz politikája.

A politika viszont politikai kérdés, erkölcsi kérdés, nem matek

– fogalmazott.

“Bármelyikünk is lesz az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, természetesen sokkal jobb lesz, mint Orbán Viktor” – zárta beszédét, hozzátéve, hogy ha nem ő lesz az, minden erejével támogatni fogja a győztest.

Itt nézhető vissza a tájékoztató:

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!