Meghátrálásra kényszerítette Karácsony Gergely Orbánt? Csendben jegelni kezdték a Fudan beruházást

Óriási vihart kavart a bejelentés, miszerint a Diákváros helyett a Kínai Kommunista Párt egyetemének, a Fudannak a kampuszát kívánja a kormány megépíteni, gyakorlatilag ajándékként, közpénzből a kínai elvtársaknak. Ám Karácsony Gergely főpolgármester vezetésével olyan erős társadalmi ellenállásba ütközött, amely erősen befolyásolhatja a folyamatokat.

Védhetetlen, hogy a magyar diákok számára olcsó lakhatási lehetőséget jelentő Diákváros helyett, miért akar egy félévente milliós tandíjat kérő kínai egyetemet építeni Orbán. A kormány a kezdeti tiltakozásokat és az eredeti terv megvalósítását követelőket semmibevéve, gyorsan törvényt is alkotott, ráadásul részben kétharmados jogszabályi részekkel be is betonozták a projektet előkészítő törvénycsomagot, nehogy lehessen rajta változtatni. Karácsony Gergely főpolgármester azonban határozottan kiállt a Diákváros mellett:

“Nem lesz kínai kommunista egyetem a Diákváros helyén, csakis a Diákváros épülhet meg ott,

hogy legyen elég megfizethető kollégiumi hely a vidéki fiataloknak is. Nem adósodunk el Kínának, nem kell a brutális összegű hitel” – írta Facebook posztjában, majd az ellenzéki miniszterelnök-jelöltekkel közösen ezt az álláspontjukat meg is írták Kína miniszterelnökének.

Karácsony tovább is ment, és népszavazással döntene a Fudan sorsáról. A különböző kutatások alapján a társadalom jelentős többsége Karácsony álláspontját képviseli, a fideszes szavazók jelentős része is elutasítja a Fudan építését. Mindezek hatására szokatlanul nagy csend lett a Fidesz tájékán, és hiába a meghozott törvény, a kormány által saját magának kiosztott feladat,

még nem alakult meg sem az állami projektcég, sem a leendő egyetem vagyonkezelő alapítványa.

A helyzet kísértetiesen hasonlít a PAKS II. beruházásra, ahol szintén jegelve lett igen sokáig még az előkészítő folymat is. A kínaiak pedig egyelőre csak hallgatnak és kivárnak, talán ők is ismerik Orbán mondását, hogy ne azt figyeljék amit mond, hanem amit tesz. A miniszterelnök pedig eddig egyelőre csak beszélt.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!