Becsődölt Orbán választási csodafegyvere: óriási bukás lehet a népszavazás?

Még a fideszesek közel negyede sem venne részt orbán választási csodafegyvernek szánt homofób népszavazásán

– derül ki a Publicus Intézet felméréséből.

A Népszava megbízásából készült felmérés a magyarok melegellenességét, Orbán Viktor, valamint Karácsony Gergely népszavazási kezdeményezéseinek megítélését vizsgálta.

Az eredmények nem sok jóval kecsegtetnek a kormánypártok számára: a Fidesz támogatóinak 55 százaléka szerint ugyan a népszavazás valóban a gyermekek védelméről szól,

a 25 százalékuk viszont nem is hallott róla, akik pedig igen, azoknak is mindössze a 78 százaléka menne el rá.

Rossz hír Orbánnak, hogy az ellenzékiek meglepően magas százaléka, 27 százaléka tervez elmenni, de nagy valószínűséggel neki nem tetsző válaszokat adnának, miután 87 százalékuk politikai akciónak, a választási kampány részének tartja a népszavazást. Ha az inaktívakat is beleszámítjuk, nemcsak a népszavazási küszöb nem jöhet össze Orbánnak, de az alacsony fideszes és a relatíve magas ellenzéki részvétel miatt feltehetően még az arányok is kedvezőtlenebbül fognak alakulni, mint a kvótanépszavazás esetén.

Ami még több nyugtalanságra adhat okot, hogy a Karácsony által beadott népszavazási kérdések kapcsán még rosszabbul áll Orbán szénája a Fidesz-szavazók körében: a kínai Fudan egyetemet a harmaduk,

az autópályák koncesszióba adását pedig több mint a kétharmaduk ellenzi.

Újabb figyelmeztető jel, hogy a felmérés szerint a fideszesek közül jóval többen támogatják az uniós ügyészséghez csatlakozást (43 százalék) és az álláskeresési támogatás meghosszabbítását (60 százalék), mint amennyien ellene vannak (28, illetve 34 százalék). Az ellenzékiek elsöprő többséggel, 90-91 százalékban támogatják az egyes javaslatokat. Az ingyenes tesztelés kérdésénél pedig még a pártkülönbség is eltűnik: az összes megkérdezett 82 százaléka tartja szükségesnek.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!