Lukasenka elszabadult: már idegen földön is a rezsim ellenségeinek életére tör

Egy éve még az uniós szankciók feloldását követelte Aljakszandr Lukasenka diktatúrájával szemben Orbán Viktor, mára azonban feltűnően hallgat, ha a fehérorosz diktatúra ügyeiről van szó.

Pedig lenne bőven miért felszólalnia: májusban nemzetközi botrányt kavart, hogy (feltehetően) Lukasenka parancsára a fehérorosz légierő földre kényszerítette a Ryanair Belarusz felett átutazó utasszállító repülőgépét, csak hogy letartóztathassa a gépen utazó Raman Prataszevics ellenzéki aktivistát, aki az egyik fő szervezője volt a tavaly nyári-őszi rezsim-ellenes tüntetéseknek. Az eset nyomán megszavazott uniós szankciókat ugyan a Fidesz is megszavazta, Orbánék azonban feltűnően hallgatagok voltak, amikor az eset kommentálására került a sor.

Az utóbbi napokban szintén nagy port kavart, amikor Kriszcina Cimanovszkaja fehérorosz olimpikon menekült státuszt kért a tokiói lengyel nagykövetségen, miután Lukasenka emberei akarata ellenére haza akarták rendelni Minszkbe Tokióból. Cimanovszkaja “bűne” mindössze annyi volt, hogy nyilvánosan merte bírálni az edzőit. Még csak nem is a diktatúrát bírálta, de ez is elég volt Lukasenkáéknak ahhoz, hogy erőszakkal próbálják hazarendelni a sportolót. Cimanovszkaja férje, miután értesült a menekültkérelemről, azonnal Ukrajnába menekült.

Talán még ennél is aggasztóbb fejlemény, hogy tegnap holtan találtak rá Kijevben Vitalij Sisov fehérorosz aktivistára, aki egy helyi civil szervezet vezetőjeként segítette szálláshoz és munkához jutni a Lukasenka-diktatúra elől Ukrajnába menekülő fehéroroszokat.

A fiatalemberre lakásától nem messze, egy parkban találtak rá felakasztva.

Az ukrán rendőrség gyilkosság miatt rendelt el nyomozást. Ha bármi köze van Lukasenkáéknak Sisov meggyilkolásához, úgy az azt jelenti, hogy a fehérorosz diktatúra szintet lépett, és már nemcsak Belarusz területén “tünteti el”, gyilkoltatja meg a rezsim ellenségeit,

hanem idegen országokra is kiterjesztette a rezsim terrorját.

Mindezek fényében kíváncsiak lennék Orbán és a Fidesz jelenlegi viszonyára Lukasenka diktatúrájához. Egy évvel ezelőtt a magyar miniszterelnök még úgy nyilatkozott az elcsalt elnökválasztás előtt a fehérorosz diktátorral tartott közös találkozóján: a magyar és a fehérorosz nép

“sokkal közelebb van egymáshoz, mint azt gondolni szoktuk”.

Vajon Orbán a fehérorosz rezsim mostani cselekedetei után is fenntartaná ezt az állítását? Lukasenka azt nyilatkozta a találkozón, hogy Orbán “jobban megérti őt bárki másnál az EU-ban”. Nem sok jót ígér Magyarország jövőjére nézve, ha ez tényleg így van.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!