Üzenjük az UEFA-nak: A szexuális jogegyenlőség melletti kiállás NEM PÁRTPOLITIKA!

— RENDKÍVÜLI közlemény —

A Pesti Bulvár szerkesztősége elvtelennek és gyávának tartja az UEFA hétfő esti döntését, mely a szervezet politikai semlegességével magyarázta az Allianz Arena szivárványszínű díszkivilágításának elutasítását.

A szexuális jogegyenlőség melletti kiállás nem politikai hovatartozás, pártpolitika kérdése, hanem az alapvető emberi értékeké, úgy mint emberi jogok, emberi méltóság, jogegyenlőség. Az ezek mellett való kiállás nem hagyományos értelemben vett politikai állásfoglalás, amitől semlegesnek kéne maradnia az UEFA-nak.

A politikai semlegesség nem szolgálhat fedősztoriként az alapértékek melletti kiállás elmaradására.

Szerkesztőségünk kifejezetten visszásnak tartja, hogy bár az UEFA saját bevallása szerint “elkötelezett a sokszínűség és a befogadás iránt, elítéli a rasszizmust, a homofóbiát és a szexizmust”, mégis ragaszkodik ahhoz, hogy “politikailag semleges” maradjon. Mit üzen ezzel az UEFA? Ha tényleg magának vallja az említett értékeket, azt is vállalja, hogy szükségszerűen ütközni fog azokkal, akik nem teszik.

HA EZT AZ UEFA CSAK AKKOR TESZI meg, ha NINCS TÉTJE A DOLOGNAK, AZT KÖZVETÍTI, HOGY valójában NEM HISZ EZEKBEN AZ ÉRTÉKEKBEN.

Elkeserítő, hogy az Orbán Viktor-féle illiberálisoknak köszönhetően mára ott tart a politikai diskurzus, hogy pártpolitikai tettnek, a politikai semlegesség felrúgásának minősül az olyan alapértékek mellett való kiállás, mint a szexuális jogegyenlőség. Ez nem politikai tett, hanem demokratikus minimum. Csak a demokrácia ellenségei vitatkoznak a demokratikus minimumokkal.

Az UEFA nem politizál, ha “kommentálja” az alapértékek leépítését, hanem kiáll azon értékek mellett, amelyek mellett a kiállás demokratikus minimum.

A szexuális jogegyenlőségnek egyáltalán nem szabadna megosztó kérdésnek számítania, az UEFA-nak pedig nem szabadna többre értékelnie az úgynevezett “politikai semlegességét”, mint az alapértékek mellett való kiállást. A jogegyenlőség nem alku tárgya, nem pártpolitika kérdése, hanem a demokrácia előfeltétele.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!