Nem szereti a demokráciát, aki úgy gondolkodik az Európai Parlamentről, mint Orbán

“Csak az gondolkodik az Európai Parlament leépítésén, aki nem szereti a demokráciát”

így reagált Orbán Viktor hétvégi beszédére David Sassoli, az Európai Parlament elnöke.

Ismeretes: Orbán A magyar függetlenség napja című szombati konferencián beszélt arról, hogy csökkenteni kellene az EP jogköreit a nemzeti parlamentek javára. Úgy fogalmazott:

„Hatodik tézisünk, hogy az Európai Parlament zsákutcának bizonyult az európai demokrácia szempontjából. Csak a saját párt-, ideológiai és intézményi érdekeit képviseli. Nem hozzáad, hanem elvesz az Európai Unió erejéből. Ezért jelentősen növelni kell a nemzeti parlamentek szerepét, az Európai Parlamentbe a nemzeti törvényhozásoknak kellene képviselőket küldeniük – az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének mintájára. A nemzeti parlamenteknek ezen felül jogot kell adni, hogy az unió jogalkotási folyamatát megállíthassák, ha úgy tapasztalják, hogy az nemzeti hatásköröket sért, vagyis be kell vezetni a piros lapos eljárást.”

Orbán azt is kifejtette, hogy az Európai Uniónak ma újra a magukfajta “szabadságharcosokra” van szüksége. Mindezt azért, mert Európa “elromlott”, és magától nem fog megjavulni, ezért kell a Fidesznek visszavezetnie a helyes útra. A legnagyobb kihívások az EU számára a következő évtizedben Orbán szerint a népvándorlások, a migráció és a járványok lesznek.

A miniszterelnök beszédére nemcsak Sassoli reagált, hanem Guy Verhofstadt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége EP-frakciójának vezetője. Twitter-oldalán azt írta:

“Orbán Viktor ugyanúgy meg akarja kötni az Európai Parlament kezét, ahogyan azt a magyar parlamenttel, a szabad médiával, a bíróságokkal, a civil szervezetekkel stb. tette.”

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!