A Fidesz elárult mindenkit – Nyíltan szembementek a magyar érdekekkel!

Forrás: Twitter.com / Deutsch Tamás

Rendkívül mozgalmas és jövőt formáló hetet tudhat maga mögött az Európai Parlament, ahol nyíltan kiderül, kik azok, akik csak a saját érdekeiket nézik.

Ujhelyi István az MSZP EP-képviselője nyílt levelében hozta nyilvánosságra mindazt, amit a kormányzat megpróbál elhallgatni, átformálni és elferdíteni.

A szocialista politikus bejegyzésében azt írja, hogy az Európai Parlament plenáris ülést tartott az elmúlt héten, melyen számos fontos dosszié volt terítéken, arról azonban eddig nem nagyon lehetett hallani, hogy a Fidesz adott esetben miről és miként szavazott, ezért Ujhelyi most röviden összefoglalja a hét eseményeit:

  • Többek között szavaztak a cseh miniszterelnök, Andrej Babiš uniós támogatási programokban való összeférhetetlenségéről, és a cseh jogállamiság ezzel összefüggő helyzetéről.

Az Európai Parlament végül nagy többséggel elfogadta az összeférhetetlenséget megállapító és kifogásoló állásfoglalást, mindössze harmincan szavaztak ellene:

például a Fidesz EP-képviselői.

Ők holmi politikai támadásról beszélnek, miközben mindössze az átláthatóságról és a korrupciómentességről van szó. De jól tudjuk, hogy ezek az európai értékek nekik mit jelentenek: semmit. Van viszont itthon is családi közbeszerzés, vagyonkimentés, uniós pénz fideszes zsebekbe tömködése. Gerincroppantó lehet ilyenkor a Fidesz érdekeinek megfelelően szavazni és nem a magyar emberek, nem az erkölcs mellé állni.

  • Szavazott az Európai Parlament a jogállamiság kérdéséről is; ebben az esetben sem meglepő a Fidesz magatartása.

Természetesen azon kevesek közé tartoztak, akik nem támogatták, hogy az európai intézmények felgyorsítsák a jogállami mechanizmus működését.

Ez mindössze azért kiemelendő tény, mert eközben a Fidesz lakájnyilvánossága még mindig attól hangos, hogy a kormánypártiak miként törték le a brüsszeli szándékokat és állították meg hősiesen a jogállamiság számonkérését. Ennek ugyanis minden szava nettó hazugság és ezt ők is pontosan tudják.

  • Fontos kiemelni, hogy a Fidesz nem szavazta meg azt a parlamenti állásfoglalást sem, amely kikötötte: a tagállamok helyreállítási forrásokat felhasználó programterveit csak akkor fogadhatja el az Európai Bizottság, ha azok teljes mértékében megfelelnek az igazságos és zöld átmenetre, valamint digitális átalakulásra vonatkozó előírásoknak.

A Fidesz által leszavazott – de persze így is többségi támogatással elfogadott – dokumentum azt is leszögezi, hogy az Európai Bizottság nem engedhet majd semmilyen politikai nyomásnak és csak a minden szabálynak és célnak megfelelő nemzeti terveket hagyhatja jóvá. A Fidesz delegációja szerint az EP politikai vita tárgyává akarja tenni nemzeti programok tartalmát.

Persze tudjuk, hogy a Fidesz utálja a vitát – mert rendre alulmarad benne -, csak azt szereti, ha erőből át vagy le tud nyomni valamit.

Az érvelést, a vitát, a meggyőzést nem akarják, ezek a demokratikus dolgok nekik macerásak.

“Rendkívül szánalmas, hogy nemzeti szuverenitási kérdést csinálnak minden olyanból, ami valójában világosan és egyértelműen mindössze a szemérmetlen lopás megakadályozásáról szól” – írja Ujhelyi, majd hozzáteszi, hogy két fontos tétel volt még a héten, melyről szavazni kellett.

  • Az egyik, a belorusz rezsim gépeltérítésének elítélése, melyet a Fidesz végül összeszorított foggal, de megszavazott.

“Képzelem milyen izzasztó helyzet lehetett, miután Orbán Viktor nemrég még arról beszélt a belorusz államfő, Lukasenka mellett, hogy több bennük a közös, mint gondolnák” – tette hozzá a szocialista politikus.

  • Volt azonban egy másik fontos állásfoglalás is, mégpedig az, amelyik Oroszország magatartását kritizálta és kiállt a putyini rezsim által „nem kívánatosnak” nyilvánított civilszervezetek, így például a bebörtönzött Alekszej Navalnijhoz köthető alapítvány mellett.

A dokumentum kimondta többek között, hogy az oroszok olyan „elnyomó törvényeket” fogadtak el, amelyek drasztikusan kiterjesztették a „külföldi ügynöknek” minősíthető személyek és csoportok körét, és növelték a rájuk vonatkozó korlátozásokat és követelményeket.

Az állásfoglalás többek között arra is felszólította az orosz felet, hogy hagyjon fel a civilek vegzálásával, biztosítson egyenlő feltételeket minden politikai pártnak a választásokon, a jogszabályait pedig hangolja össze a nemzetközi kötelezettségeivel. Természetesen a Parlament érdemi többséggel elfogadta a dokumentumot:

a Fidesz képviselői azonban azt a bátor és egyenes megoldást választották, hogy nem nyomtak gombot.

Így zajlott tehát az Európai Parlament elmúlt hete, melyben a Fidesz EP-képviselői ismét csak a saját érdekeiket tartották szem előtt.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!