Világhírű professzor bírálta Orbánt: “Magyarország a visszalépés példája”

Francis Fukuyama világhírű filozófus, politológus professzor Szerbia és a többi balkáni ország tervezett uniós csatlakozása kapcsán tért ki a magyarországi helyzetre a Szabad Európának adott interjújában.

Mint elmondta: az EU-tagság értékválasztás. Fennáll a veszélye, hogy a balkáni országok – különösen Szerbia és Montenegró – Kína befolyási övezetébe csúsznak, mert a közeljövőben nem várható, hogy felvegyék őket az EU-ba. Ugyanakkor az EU-nak jó oka van arra, hogy bizonyos minimális követelményeket fogalmazzon meg az új tagok felvétele esetén.

Itt Magyarországot és Lengyelországot hozta fel intő példaként, akik szerinte

“a normakövetéstől való visszalépés példái”.

Magyarország és Lengyelország azért veszélyes, mert az EU-n belül ásta alá a jogállamisággal kapcsolatos európai értékeket és ideálokat. Fukuyama szerint ez megrendítette az EU – mint a liberális demokrácia fáklyahordozója – státuszát a világban.

“Tehát az uniónak jó oka van az óvatosságra az olyan új tagok felvétele kapcsán, amelyek intézményeik állapota miatt nem igazán felelnek meg a felvételi követelményeknek”

– magyarázta a politológus.

Fukuyama Donald Trumpot hozta fel példaként arra, hogy a populisták az EU-n kívül is intenzíven fenyegetik a nyugati demokráciákat. Úgy véli, Kínának Brüsszellel könnyebb a dolga, mert az EU-t jelentősen korlátozza, hogy külpolitikáját konszenzusos alapon formálják. A professzor nagy hibának tartja az EU befektetési megállapodását is Kínával. Szerinte sok olyan, magát áltató európai politikus van, aki azt képzeli, hogy Európa valahogy Kína és az Egyesült Államok között lavírozhat, és kijátszhatja őket egymás ellen, és az aktuális probléma függvényében hol az egyikkel, hol a másikkal működhet együtt.

Kínával előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz nemcsak az értékek, hanem a geopolitikai érdekek miatt is az összecsapás, ezért Európának más liberális demokráciákkal együtt ellen kell állnia.

“A nyugati államok erre csak akkor képesek, ha együttműködnek”

– értékelt Fukuyama.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!