Orosz mintára korlátozná a melegek jogait a kormány

Orosz minta alapján indít frontális támadást a magyarországi LMBTQI-közösség, a szólásszabadság és a gyermekjogok ellen a kormány

– ez derül ki abból a törvénymódosításból, amit a pedofilellenes törvénycsomaghoz nyújtott be, és fogadott el tegnap az Országgyűlés szakbizottsága.

A kormánypárti többség tovább engedte azokat a fideszes javaslatokat, amelyek megtiltanák a homoszexualitás vagy a nemváltás bemutatását 18 év alattiaknak. A kormány valódi szándékait jól jelzi, hogy leszavazták viszont azt az ellenzéki módosítót, amely sértettként ismerné el a pedofil tartalmakon szereplő gyerekeket.

A módosító javaslat azzal egészítené ki az eredeti törvénycsomagot, hogy „a gyermekvédelmi rendszerben az állam védi a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát”. Egy másik pont szerint

“tilos 18 éven aluliak számára nemcsak a pornográf vagy a szexualitást öncélúan ábrázoló tartalom elérhetővé tele, hanem az olyan tartalom is tiltólistára kerülne, amely a nem megváltoztatását vagy a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg.”

A Telex összefoglalása szerint a javaslat:

  • tiltaná, hogy iskolai előadást lehessen tartani a homoszexualitás vagy a nemváltás „népszerűsítéséről”.
  • korlátozná vagy kitiltaná a liberálisabb civil szervezeteket a szexuális felvilágosításból. Csak a kormány által szentesített személyek és szervezetek tarthatnának ilyen előadásokat az iskolákban.
  • tiltaná olyan reklámok elérhetővé tételét 18 éven aluliaknak, amelyek “öncélúan ábrázolják a szexualitást, illetve a homoszexualitást és a nemváltást népszerűsítik”.

A humenonline értelmezése szerint az utóbbi pont értelmében lényegében

tilos lenne este 10 óra előtt melegeket bemutatni a tévében.

Egy példával élve: a híradók nem számolhatnának be az esti tízórás híradó előtt a Budapest Pride-felvonulásról.

Nehéz nem osztani azok véleményét, akik szerint innen már csak egy lépés választ el attól, hogy

melegnek lenni vagy “annak látszani” is hamarosan bűncselekmény lesz, hiszen a fideszes értelmezés szerint a homoszexualitás megjelenése önmagában veszélyt jelenthet a gyerekekre nézve.

A módosító csomag hírére közös közleményben reagált több civil szervezet: az Amnesty International Magyarország, a Budapest Pride, a Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Prizma Transznemű Közösség. Azt írták:

„A szólásszabadságot és a gyermekjogokat is súlyosan korlátozná a Fidesz egy új, az orosz propagandatörvényre hasonlító javaslattal, amivel betiltaná az iskolai LMBTQI témájú oktatási programokat és társadalmi célú reklámokat. (…) Május közepén Budapesten egy 13 éves fiú azért oltotta ki saját életét, mert környezete kiközösítette melegsége miatt. Az új törvényjavaslat tovább mérgezné a közvéleményt.”

Szakértők ezt tartják az egyik legproblémásabbnak is egyébként a módosító kapcsán: a törvény ebben a formában csak gyűlöletkeltésre alkalmas, gyermekvédelemre nem. Sőt: nem hogy nem védi a gyerekek jogait, még támadja is azokat, megágyazhat ugyanis az iskolai kiközösítés, erőszak és bullying kultúrájának.

Arató Gergely, a DK politikusa úgy reagált a csomag kormánypárti megszavazására:

“ostoba és homofób szabályokat szavazott meg a kormánytöbbség, a módosítások a középkori cenzúrára emlékeztetnek.”

Az előterjesztőket képviselő fideszes Selmeczi Gabriella erre azt reagálta:

“az igazi liberalizmus az, ha a gyermekeket 18 éves korukig békén hagyják a szexuális irányultságukat érintő kérdésekkel.”

Egyes értelmezések szerint a módosítás valódi célja, hogy csapdát állítson az ellenzéknek: direkt úgy nyújtották be, hogy csak a pedofiltörvénnyel együtt lehessen elutasítani azt. Ha ezt megteszi az ellenzék, a Fidesz vélhetően azonnal pedofilpártolással vádolná őket.

Az eltérített törvényről a hírek szerint jövő héten kedden, a tavaszi ülésszak utolsó napján szavazhatnak. A Fidesz kétharmados többségének köszönhetően minden valószínűség szerint el is fogják fogadni a törvényt.

FRISSÍTÉS:

Rendkívüli tüntetést jelentett be hétfő estére a módosítás ellen nyolc civil szervezet. Bővebben erről itt olvashatnak:

Rendkívüli tüntetést jelentettek be hétfőre: tízezres tömeg készül a Kossuth térre

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!