Meglepő fordulat – Korábbi álláspontjával megy szembe a Fidesz!

Forrás: MTI / Európai Parlament / Jan Van de Vel

Míg korábban élesen kritizálta és ellenezte a Fidesz az egységes uniós Covid-igazolvány bevezetését, most mégis úgy tűnik, hogy kihátrálnak álláspontjuk mögül és megszavazzák azt!

Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő számolt be közösségi oldalán arról, hogy a magyar kormánypártnál jelentős fordulat állt be az európai uniós oltási igazolvánnyal kapcsolatban:

“Míg korábban pitiáner érvekkel fúrták a javaslatot és nemzetellenesnek írták le azokat, akik támogatták a kialkudott kompromisszumot,

legfrissebb nyilatkozataik szerint most már ők maguk is megszavazzák a covid-pass rendszerének végleges kereteit”.

A szocialista képviselő emlékeztetett, hogy a Fidesz európai képviselőcsoportja nemrég még elég határozott hangvételű közleményekben támadta az uniós covid-igazolvány előkészítését, mondván nincs szükség egységes európai megoldásra, ráadásul az EU diszkriminálja vele a tagállamok egyéni döntéseit.

Még a Fidesz-kormány illetékes minisztere is arról beszélt, hogy a várható uniós igazolvány nem írhatja majd felül – a beadott vakcinákról egyébként érdemi adatot nem tartalmazó – magyar plasztikkártyát.

Ehhez képest a kormánypárt legutóbb bejelentette, hogy a magyar igazolvány digitális verzióját már megfeleltetik az uniós elvárásoknak, most pedig a Fidesz EP-képviselői is jelezték:

megszavazzák az uniós covid-pass bevezetésére vonatkozó határozatot.

Ujhelyi kiemeli: mindez annak ismeretében sajátságos, hogy az Európai Parlament elé visszakerült kompromisszumos javaslat továbbra sem ismeri el automatikusan az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett oltóanyagokat, vagyis a Magyarországon használt kínai és orosz vakcinákat.

A mai napon szavazásra kerülő végső javaslat sokezer magyar számára nem tökéletes, de a lehetséges keretek között a legrugalmasabb. Az MSZP EP-képviselője fenntartja korábbi álláspontját, miszerint az európai covid-igazolvány esetében a mindenki számára leginkább megnyugtató megoldás az lenne, ha a keleti oltóanyag-gyártók vállalnák az Európai Gyógyszerügynökség soron kívüli vizsgálatát és engedélyeztetési folyamatát.

Ebben a magyar kormány és a Fidesz európai politikusai is aktív szerepet vállalhatnának és kamu sikerpropaganda helyett a magyar emberek érdekében közbenjárhatnának orosz és kínai üzletfeleiknél

– teszi hozzá Ujhelyi a bejegyzése végén.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!