Kudarcot vallott a miniszterelnök – Ezt ígérte korábban Orbán!

Forrás: Orbán Viktor - Facebook

Orbán Viktor még 2010-ben tett olyan kijelentéseket, melyekhez azóta nemhogy közeledtünk volna, de egyre távolibbnak tűnik a cél.

A Fidesz miniszterelnöke ellenzékben még arról beszélt, hogy ha hatalomra kerülnek, akkor sokkal kisebb államapparátussal kormányoznak majd. Ez a mostani számok alapján kijelenthető, hogy nem így lett!

A 2010-es zárszámadási törvény szerint akkor 5748-an dolgoztak a minisztériumokban, ezzel szemben jövőre már ennek a duplája lesz az ott dolgozók létszáma,

összesen 11979-re duzzadt a számuk

– közölte a 444.hu.

Az eltelt tizenegy évben azonban nemcsak a minisztériumokban dolgozók, de a kormánytagok létszáma is jelentősen megnőtt. 2010-ben a második Orbán-kormány összesen 184 miniszterrel, államtitkárral, helyettes államtitkárral, miniszterelnöki és miniszteri biztossal, miniszterelnöki megbízottal és kormánybiztossal vágott neki a kormányzásnak, mára azonban jelentősen megnőtt a számuk,

308-an dolgoznak ilyen munkakörökben.

A hvg.hu számításai szerint ez a létszám pedig nem kis költséget jelent a költségvetésnek, mivel ha csak a tisztségviselői fizetéseket vesszük, akkor a kormány fenntartása havonta durván 450 millióba, évente pedig nagyjából 5,4 milliárd forintba kerül az adófizetőknek.

Pedig Orbán Viktor ellenzékiként, 15 évvel korábban még arról beszélt, hogy ha hatalomra kerülnek, akkor kevesebb ember fog ezekben a munkakörökben dolgozni, mivel szerinte

“Minél nagyobb a bizalom, annál kisebb lesz az államapparátus”.

Ha a jelenlegi miniszterelnök korábbi szavaiból indulunk ki, akkor ma Magyarországon nagyon alacsony lehet a kormánnyal szembeni bizalom, legalábbis a számok ezt mutatják.

Persze nem jelenthető ki, hogy a minisztériumi dolgozók létszámának növekedése mögött csak a felelőtlen kormányzás áll, mivel annak voltak átszervezési okai is. Rengeteg háttérintézményt olvasztottak be a minisztériumokba, illetve például közel 500 ember oszlott el a minisztériumok között azután, hogy Orbánék feloszlatták az uniós pénzek elosztásával foglalkozó Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget.

De az átszervezések ellenére látni, hogy a bürokrácia hatalmas tempóban duzzad:

A Miniszterelnökségen például 11 éve még csak 93-an dolgoztak, ma ugyanazt a munkát a miniszterelnöki kormány- és kabinetirodán 780-an végzik!

Jövőre, a 2022-es költségvetési tervekből az derül ki, hogy Orbánék tovább növelnék a minisztériumi dolgozók létszámát, összesen 423 fővel többen állnak majd csatarendbe. Egyedül Novák Katalin családügyi tárca nélküli miniszter alá például plusz 40 embert tolnak, így neki már 180 ember fog dolgozni, ami 2010-ben még önmagában kitett volna egy fél minisztériumot.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!