Kipakolt a BBC: itt a vágatlan anyag, így izzasztották perceken keresztül Orbánt

Ha csak Orbán Viktor Facebook-oldalát néznénk, azt hihetnénk, teljesen baráti hangulatban zajlott tegnap a sajtótájékoztatója Londonban. Az Orbán által közzétett videón a kormányfő látszólag minden különösebb ellenállás nélkül számol be a Boris Johnsonnal közös találkozója részleteiről. Egészen más kép rajzolódik ki azonban, ha a BBC által közzétett vágatlan felvételeket nézzük:

itt Orbán már láthatóan küszködik a szavakkal, úgy megizzasztják a csatorna riportere által feltett kérdések.

A BBC a korábban tett botrányos kijelentéseivel, és a magyarországi jogállam helyzetével kapcsolatos aggályokkal szembesítette Orbánt. Jelzi, hogy mennyire elszokott a miniszterelnök az utóbbi években a kritikus kérdésektől, hogy a kérdezz-felelek alatt végig látványosan feszengett, nevetgélt és ide-oda nézelődött. Többször egészen abszurd választ adott a felmerülő aggályokra: a sajtószabadsággal kapcsolatos kérdést például azzal hárította, hogy azt mondta a BBC riporterének:

“Ha elmegy Magyarországon egy újságárushoz, és egy olyan lapot kér, ami támadja a kormányt, legalább egy tucatot fog kapni.”

De az EU jogállamisággal kapcsolatos kifogásaira sem tudott kielégítőbb választ adni: szerinte azért nem érdemes foglalkozni velük, mert azok mind “politikai természetűek”.

Egy részlet a beszélgetésből:

Orbán (idegesen nevetgélve): Ne aggódjon miatta, ez csak a politikai játszma része.
BBC: De elég sok ember aggódik miatta… Félnek. Aggasztja őket a demokrácia állapota…
Orbán: Nem, nem, ez csak politikai aktivizmus. A baloldal politikai aktivistái… Jöjjön el Magyarországra, és nézze meg a saját szemével, hogyan élünk és milyen a sajtószabadság.

A riporter ezután a Soros-kampány antiszemitizmusával, az iszlamofób és menekültellenes kijelentéseivel szembesítette a miniszterelnököt. Ezekre annyit mondott, hogy az antiszemitizmus vádja szerinte “nevetséges”, mert Soros Györgyöt ők egy “tehetséges üzletembernek”, és “kemény ellenfélnek” tartják, de sosem a származásával, hanem a véleményével volt baja a Fidesznek. A menekültellenes kijelentéseket pedig azzal tudta le, hogy Magyarországon “az van a jó oldalon”, aki elutasítja a bevándorlást.

Ágoston László feliratos verziót is készített a BBC által kipakolt nyers felvételhez:

A BBC eredetije ITT tekinthető meg.

Összehasonlításképp pedig itt nézhetik meg Orbán gondosan összevágott videóját, amiből látható, mennyire másként adja elő idehaza a történteket a híveinek:

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!