Hiába a kampány – továbbra sincs bizalom a keleti vakcinák iránt

Hiána követ el mindent akormányzati propaganda, hogy a kínai és orosz vakcinákkal oltsanak be minél több embert, nem nagyon akarnak fogyni a keleti vakcinák. A dolog hátterében több tényező állhat.

Sajnos nem a magyar kormány tájékoztatásából, hanem az európai járványügyi központtól tudhattuk meg, hogy milyen vakcinákat választottak az elmúlt időszakban a magyarok. A statisztikából kiderül, hogy a Pfizer-Biontechből adták be Magyarországon a legtöbbet, a Szputnyik foglalja el a második, míg a Sinopharm a harmadik helyet.

A múlt héten így néztek ki a számok:

  • Pfizer-Biontech: 256 900 darab (71 százalék)
  • Moderna: 30 566 (8,46 százalék), nem volt választható oltópontokon, háziorvosok oltottak vele
  • Janssen: 28 345 (7,84 százalék), nem volt választható oltópontokon, főleg oltóbuszokról oltanak az egydózisos vakcinával, és háziorvosoknál is volt
  • Sinopharm: 23 678 darab (6,55 százalék)
  • Szputnyik: 19 554 darab (5,41 százalék)
  • Astrazeneca: 2 348 darab (0,65 százalék).

Tehát, tízszer annyian kértek Pfizert mint kínait,

még nagyobb a különbség az orosz vakcinához hasonlítva. A hatalmas különbség mögött az állhat, hogy most azokat az aktív korúakat és fiatalokat oltják, akik nagyobb valószínűséggel szeretnének külföldre is utazni, és jelen álláspont szerint a kínai és orosz vakcinákkal beoltottaknak ez nehezebb, vagy korlátozottab lehetőség lesz, bár benne van a levegőben, hogy a helyzet változik.

Az Astrazeneca vakcinának biztos nem tett jót a körülötte kialakult kaotikus helyzet, hogy több országban szüneteltették a vele való oltást, majd újra engedélyezték, míg a keleti vakcináknál egyértelműen az EU-s engedély hiánya okozhat bizalomcsökkenést. Itt is meg kell jegyeznünk, hogy ebben is történhet változás, és épp a mai napon hozta nyilvánosságra azokat a megnyugtató kutatási adatokat a Sinopharm, amelyeket a WHO kért tőle.

Azt a tényt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a Pfizer-Biontec és Moderna által használt legmodernebb technológia alkalmas arra, hogy gyorsan lehessen reagálni újabb vírusmutációkra, ha szükséges. Éppen ezért érthetetlen, hogy egyedül Magyarország miért nemcsatlakozott a második körös EU-s beszerzési programhoz. Az viszont jól látható, hogy a kínai oltóanyag még egy jó ideig hegyekben fog állni a raktárakban:

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!