Orbánék kezdhetnek aggódni – Az Európai Parlament kiadta ellenük a kilövési parancsot!

Orbán

A Fidesz számára a legrosszabb forgatókönyv szerint alakultak a dolgok csütörtökön az Európai Parlamentben, ahol lényegében megszavazták a képviselők a kilövési parancsot Orbánék ellen.

Az történt, amire számítani lehetett: hatalmas többséggel elfogadta az Európai Parlament azt az állásfoglalást, mely szerint bíróság elé vinnék az Európai Bizottságot,

ha az június elsejéig nem indítja el a jogállamisági mechanizmus miatti eljárásokat!

A javaslatot 529 igen, 148 nem szavazattal és 10 tartózkodással fogadták el, melyet több liberális, baloldali és zöld frakció mellett a Fidesz korábbi pártcsaládja és fontos szövetségese, az Európai Néppárt is megszavazott – közölte a 444.hu.

A most elfogadott állásfoglalás lényege, hogy az Európai Parlament nem ért egyet azzal a kompromisszummal, amit a Bizottság Magyarország és Lengyelország zsarolása miatt beiktatott. Az említett két ország ugyanis, emiatt az alku miatt nem vétózta meg végül az unió következő többéves költségvetését, és az ahhoz szorosan kapcsolódó helyreállítási alapot.

A kompromisszum kimondta, hogy a jogállamiság megsértésével vádolt tagállamok az Európai Bírósághoz fordulhatnának, a Bizottság pedig addig nem függeszti fel a kifizetéseket, amíg a bíróságon döntés nem születik az ügyben. Ezzel pedig Orbánék rengeteg időt nyertek volna, óriási EU-s forrásokra tehették volna rá a kezüket még a választások előtt,

de ezt az Európai Parlament nem szeretné!

Azt azonban ki kell emelni, hogy a most elfogadott állásfoglalás nem jogszabály, az nem kötelezi semmire sem a Bizottságot, azonban arra még nem volt példa, hogy az egyik uniós intézmény beperelje a másikat az Európai Bíróságon, így ezt valószínűleg rendkívül komolyan fogja venni a Bizottság.

Ez pedig most hatalmas érvágás a magyar kormánypártnak, mivel olyan sem történt még az Európai Unió történelmében, hogy felfüggesszék egy adott tagállamnak járó támogatások kifizetését.

Ha ez bekövetkezik, ráadásul épp az országgyűlési választások előtt, akkor az akár Orbánék bukásához is vezethet.

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!