Lelepleződött a kormány hazugsága – Saját szavazóikat is megvezették!

A kormány és a hozzá hű médiumok saját magukat buktatták le a minap, mikor közölték, a lengyel és a magyar kormány az Európai Unió Bíróságához fordult a jogállami mechanizmus miatt!

Csakhogy Orbán Viktort korábban épp arra “utasította” a fideszes többségű parlament egy határozatban, hogy az unió többéves költségvetésének tárgyalásánál a vétótól csak abban az esetben állhat el, ha eltűnik a jogállamiságra vonatkozó rész.

A miniszterelnök végül elfogadta a megállapodást és büszkén jelentette be, hogy győzött,

a ‘brüsszeliták’ letérdeltek, a jogállamisági mechanizmus pedig már nem fenyeget minket.

De akkor most tulajdonképpen miért is fordult a magyar és a lengyel kormány az Európai Unió Bíróságához? Elképzelhető, hogy a kormányfő szemrebbenés nélkül hazudott a szavazóinak és a teljes magyar lakosságnak?

Ezt a kérdést járta körbe közösségi oldalára feltöltött bejegyzésében Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője is, aki szerint “nehéz lehet most fideszesnek lenni; bár szerintem az elmúlt tíz év dúlását látva nem csak a mai napon jelent gerincroppantó helyzetet a kormánypárt feltétlen támogatójának lenni”.

A szocialista politikus is kiemeli bejegyzésében, hogy

a Fidesz-kormány azt a jogállami mechanizmust támadta meg az európai bíróságon, “amelyet Orbán Viktor néhány hete hősies küzdelemben a szőnyegre vitt, megsemmisített és kivégzett”.

Ujhelyi azonban rendbe teszi a dolgokat a fejben, leírja, mi is történt pontosan:

A Fidesz által kifogásolt és rettegett jogállamisági mechanizmus idén január elsejével hatályba lépett. Ennek eredményeként minden egyes uniós kifizetésre és költségvetési tételre már érvényes, legyen szó akár az unió 2021-2027 közötti többéves pénzügyi keretéről, akár a történelmi jelentőségű, és mértékű újjáépítési források felhasználásáról.

Tény, hogy az Európai Bizottság január elsejétől fokozottan nyomon követ minden egyes, az unió alapvető értékeit fenyegető, vagy azokkal ellentétes tagállami lépést.

Az életbe lépett jogállamisági mechanizmusról szóló jogszabály egyetlen egy ponton sem változott, a jogszabály kötelező erejű,

ellentétben a jogi kötőerővel nem bíró Európai Tanács által kiadott következtetésekkel, amelyek nem szűkítik az eszköz alkalmazási körét.

Az Európai Parlament a magyar és a lengyel kormány bírósági beadványa után gyorsított eljárást fog kérelmezni, így várhatóan már idén végleges döntés fog születni, amely immár végérvényesen megnyitja az utat a mechanizmus előtt.

Alig várom, hogy a kormányzati megmondóemberek és köztévé-huszárok elmagyarázzák: miért is kell bíróság előtt megtámadni valamit, amiről nemrég még – szánalmas bátorsággal és arroganciával – állították, hogy nincs is. Veszek popcornt és figyelek. Sok sikert!” – írja bejegyzése végén Ujhelyi István.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!