Teljesen kiverte a biztosítékot Orbán: alig bíznának rá valamit a választók

A Publicus intézet a Népszava megbízásából azt tudakolta meg az emberektől, hogy vajon milyen feladatokat adnának szívesen a Fidesz-kabinet kezébe. A kép lehangoló a kormányzatra nézve, egyetlenegy olyan terület van, ahol a lakosság többsége a kormányzati irányítást látná szívesebben az önkormányzatinál.

A 2019 novemberében elbukott önkormányzati választás óta Orbán egyre jobban próbálja meg ellehetetleníteni az önkormányzatokat. Ehhez kapóra jött a járvány, és a felhatalmazási törvény árnyékában, a vírusvédelemre hivatkozva kezdte el kivéreztetni az önkormányzatokat. Ám ezzel

teljesen kiverte a biztosítékot az embereknél!

A teljes lakosságon belül 68 százalék utasítja el a központosító törekvéseket, és gondolja úgy, hogy helyben sokkal jobb döntések születnének. Még a Fidesz szavazóinak egyharmada is elutasítja az önkormányzati rendszer megcsonkítását, a legnagyobb ellenállás pedig (97 százalék) a Momentum szavazóktól tapasztalható.

Orbánék mindent kitaláltak, hogy tönkretegyék a teljes önkormányzatiságot, hatásköröket vontak el, pályázati forrásokat tettek elérhetetlenné, lecsökkentették az adóbevételeket, mind azért, hogy a helyhatóságok teljesen ki legyenek szolgáltatva a központi kormányzatnak. A Megyei Jogú Városok Szövetségének Gulyás Gergely kancelláriaminiszternek küldött január végi levele arra utal, hogy a fideszes polgármesterek sem örülnek az elvonásoknak.

Az emberek viszont egyértelműen az önkormányzatok mellett tették le a voksukat, a Publicus által felsorolt feladatokból csak

egyetlenegy van, amit a lakosság többsége Orbánékra bízna!

publicus onkormanyzati kutatas

Ez pedig a kórházak működtetése. A választás logikus, hiszen az egészségügy csak egy jól szervezett, országos egységben tud megfelelően működni, szigetszerűen nem. Természetesen a fideszes választók valamivel nagyobb arányban fogadják el a központosítást mint az ellenzékiek, de jól látható, hogy a kormány minden intézkedése ellenére még mindig jobban bízik a lakosság az önkormányzatokban.

A válaszadók erősen megosztottak annak a megítélésében, hogy a forrás- és feladatelvonással mit akar valójában elérni a kormány: 51 százalék szerint a végső cél az önkormányzati rendszer megszüntetése. Ezt legkevésbé (12 százalék) a kormánypárt támogatói vélik így, de ők sem gondolják, hogy ez lenne a helyes irány: mindössze ötödük válaszolta azt, hogy egyetért az önkormányzatiság felszámolásával.

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!