Jön a vakcinaútlevél – megkezdik a tárgyalásokat róla

A Népszava információi szerint az Európai Bizottság e hónap végéig szeretne megállapodást a tagállamokkal az úgynevezett Covid19 oltási igazolványról, amelyet a közösség minden országában elismernének. 

Ez az okmány a tervek szerint kiválthatá a tesztelésre és a karanténra vonatkozó előírásokat, a nagyobb nemzetközi légitársaságok pedig már akár tavasztól követelhetik az utasoktól a „vakcinaútlevelet”.

Az Ursula von der Leyen vezette testület vélhetően a mai nap azt a javaslatot fogja letenni az asztalra, hogy a tagállamok március végéig lehetőleg fejezzék be az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozók, valamint a 80 éven felüliek 80 százalékának beoltását, nyárig pedig oltsák be a felnőtt lakosság legalább 70 százalékát.

A bizottság által javasolt igazolvány használata számos jogi kérdést vet fel, melyekről az állam- és kormányfők csütörtöki videókonferenciájukon fognak tárgyalni. Maroš Šefčovič bizottsági alelnök kijelentette, hogy csak egy későbbi időpontban és alapos mérlegelés után lehet dönteni a koronavírus elleni oltottságot igazoló okmány alkalmazási köréről, a használata pedig

nem vezethet a polgárok jogainak a korlátozásához vagy megkülönböztető bánásmódhoz.

Abban egyetértés mutatkozik, hogy szükség van az oltási adatok elektronikus nyilvántartására és megosztására. A csütörtöki tanácskozást előkészítő Európa-ügyi miniszterek hétfői online találkozóján Varga Judit igazságügyi miniszter egyetértett az igazolvány bevezetésének szükségességével.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!