Döbbenetes bejegyzés: a Fidesz politikusa szerint a nő nem ember

Hoppál

Elképesztő, mit szúrt a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene nevű Facebook-oldal. Hoppál Péter miniszteri biztos, a Fidesz országgyűlési képviselője egy olyan profilképet osztott meg magáról, melynek a felirata szerint

a férfi “ember”, mialatt a nő “asszony”, a fiú “gyerek”, mialatt a lány csak “jány”.

A képkereten egészen pontosan az áll: “Család, én így szeretlek”. A népies öltözetű család egyes tagjai alá az alábbi megnevezéseket írták:

  • a nő alá az “asszony”,
  • a fiú alá a “gyerek”,
  • a lány alá a “jány”,
  • a férfi alá pedig az “ember” szót.

Bár a népies nyelvezetben a gyereket gyakorta szinonímaként használták a fiúval, az embert pedig a férfival, a mai nyelvjárás mellett, melyben az embert nemtől függetlenül vonatkoztatjuk bárkire, aki embernek született (a gyereket pedig nemtől függetlenül bárkire, aki kiskorú), finoman szólva is ízléstelen, hogy Hoppál a nőket és a lányokat szembeállítaná a fenti kifejezésekkel. Ha a logika szabályai szerint értelmezzük a feliratot, a nő nem ember, mert az a férfi, a lány pedig nem gyerek, mert az a fiú. A nők csak “asszony”-ok, a lányok pedig “jány”-ok.

Lehet, hogy Hoppálnak nem tűnt fel, de a nyelv jelentős átalakuláson ment keresztül, ma már nagyon rosszul veszi ki magát, ha a nőket szembeállítják a fenti kifejezésekkel.

Ami még megdöbbentőbbé teszi Hoppál részéről a fotót, hogy azt ráadásul egy olyan oldal, a Folkmém keretszerkesztőjével készítette, mely saját bemutatkozása szerint a népzenész, néptáncos, néprajzos világ jelenkori humoros, néha karikaturisztikus mozzanatait mutatja be.

Magyarán: a feliratot eredetileg viccnek szánták, amit úgy tűnik, Hoppál észre sem vett.

A Mérő Vera emberjogi aktivista által kezelt oldal a képhez annyit fűzött hozzá:

“Ez egy miniszteri biztos profilképén a keret.
Asszony – gyerek – jány – ember.
Csak a férfi ember, és csak a fiú gyerek.
Értettük, miniszteri biztos úr. Meg is jegyeztük.”

Hoppál fotóját itt lehet megtekinteni:

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!