Újabb durva áremelés jön! Orbánék uzsorásként trükköznek!

Az élelmiszerek ára már eddig brutálisan drágult, van olyan termék, ami kétszer annyiba kerül, mint egy évvel ezelőtt. Most a liszt és a kenyér ára akár 10 százalékkal is emelkedhet. Eközben a Fidesz-kormány uzsorásként trükközik az inflációval: ha valamit drágítani kell, 3,9 inflációra hivatkoznak, de amikor a nyugdíjakat emelték, akkor csak 3 százalékot vettek alapul!

Emelniük kell a liszt árát a malmoknak januárban, különben nem biztosítható a működésük. Ezt Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója mondta a Világgazdaságnak, hozzátéve: egy tonna jó minőségű búza ára már 66 ezer forintnál is magasabb, miközben a jelenlegi lisztárak csak 56 ezer forintos búzaárat fedeznek. Mivel a kenyérgabona hónapok óta drágább,

a malmok 7-10 százalékkal emelik a liszt árát.

A szakember szerint a liszt előállítási költségeiből a búza beszerzési árára 75-80 százalék jut. Szerinte áremelés nélkül nem bírná ki az iparág ezt az évet, és már most figyelmeztetett:

ha tovább drágul a búza, április környékén újabb lisztáremelés következhet!

A tervezett mértékű emelés a malomipar átadási áraiban nem több kilogrammonként 6-7 forintnál, de a fogyasztói árakban ez ennél nagyobb teher lesz.

A jelenlegi piaci helyzetet a súlyos aszály, majd a tavasz végi, nyár eleji esős időszak magyarázza, ami sem a termés mennyiségének, sem a minőségének nem tett jót. A mintegy ötmillió tonnányi magyarországi búzatermésből tavaly mindössze 30 százalék körül volt az étkezési minőségű búza aránya. Máskor ez 65-70 százalék szokott lenni.

A durva élelmiszeripari áremelések ellenére a Fidesz-kormány még mindig úgy számol, hogy az infláció 3 százalék közül van. Ezzel azonban az a baj, hogy

Orbánék uzsorásként trükköznek az inflációval!

Amikor az autópályadíjakat kellett emelni, 3,9 százalékos pénzromlásra hivatkoztak, akárcsak a postai tarifák emelésénél. Az egészségügyi járulék idei emelésénél is a tavaly júliusi 3,8 százalékos inflációt vették alapul. Ám

amikor a nyugdíjakat emelték, a Fidesz csak 3 százalékos inflációval számolt!

Mindezt Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke is szóvá tette egy Facebook-posztjában. Azt írta, „ha az infláció alapján pénzt kell adni, akkor Orbánék kisebb számot írnak, de ha drágítani akarnak, akkor magasabbat (…) Szégyellje magát ez az uzsorás Fidesz-rezsim, hogy azoktól lop, akik a legjobban nélkülöznek!

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!