Új tervvel állt elő az EU: most kezdődik csak igazán a háború Orbánnal?

Orbán
Forrás: Orbán Viktor/Facebook

Épphogy lecsengett a jogállamisági feltételrendszer kapcsán vívott konfliktus, az Európai Bizottság máris újabb frontot nyithat Orbánnalírja a 24.hu.

A lap szerint a Bizottságnak ezúttal a magyar médiabefektetők balkáni nyomulása szúrt szemet, azon belül is a főképp Szlovéniában és Észak-Macedóniában való.

Mint ismert: 2017 óta Habony Árpádhoz és Schatz Péterhez köthető befektetési körök egyre terjeszkednek a szomszédos országokban. A formula mindig ugyanaz, propagandalapok feltőkésítésével próbálják segíteni a helyi jobboldali pártok tevékenységét.

Szlovéniában a legutóbbi parlamenti választáson részben a Habonyhoz köthető sajtóorgánumoknak is köszönhető, hogy Orbán Viktor szlovén barátja, a Janes Janza vezette jobboldali koalíció, két liberális nyugdíjaspárt támogatásával kormányt alakíthatott.

Ez utóbbi volt az, ami már felkeltette sokak figyelmét, Szlovéniában konkrét ellenzéki szövetség is alakult a magyar befolyásolási kísérlet megakadályozására. Az ellenzéki szövetség, a KUL azért szerveződött meg, hogy Jansával szemben ellenpólust képezzen.

A KUL egyik tagja, a legnagyobb szlovén ellenzéki párt, a szociáldemokraták (SD) nemrégiben egyenesen Strasbourgig vitték az ügyet, ahol az EP plenáris ülésén vitáztak a kérdésről. Irena Joveva liberális képviselő, az LMS nevű szlovén ellenzéki párt delegáltja úgy fogalmazott:

“Orbán Viktor példáját követve a kormányzó jobboldali SDS megpróbálja a szlovén társadalmat illiberálissá változtatni.”

Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője is felszólalt, aki abszurdnak és álszentnek nevezte a magyarok balkáni média-térfoglalására vonatkozó szlovén, bolgár és holland vádakat, és azt bizonygatta, hogy csak a “tőke szabad áramlásáról” van szó.

Ha ezt Hidvéghi a Bizottság meggyőzésére szánta, nem jött össze a terve, azóta ugyanis a Bizottság is reagált a magyar illiberalizmus balkáni térhódításával kapcsolatos aggodalmakra. Vera Jourova, a Fidesz által sokat támadott cseh EB-alelnök pl. két konkrét tervvel is előállt.

Az egyik terv egyrészt szabályozná, mennyire célozhatják meg a választókat a közösségi oldalakon elhelyezett hirdetések, a másik pedig még érzékenyebben érintheti a Balkánon nyomuló és itthon is aktív magyar médiavállalkozókat: a Bizottság

létrehozna egy média-tulajdonviszonyokat figyelő szervezetet, ellenőrizve a tulajdonosok átláthatóságát.

Emellett azt is vizsgálná, hogy mennyire fair az állami médiaköltések elosztása.

A lap szerint Szlovéniában is van mit figyelni, mert Jansa kormányra kerülésével a magyar médiabefolyás is új szintre emelkedett. Az egyik magántévét, a 6 százalékos nézettségű Planet TV-t pl. felvásárolta a magyar TV2 Csoport.

Hogy mennyire fontos felvásárlásról van szó, azt jelzi, hogy a TV2 Csoportnak az a Vida József a tulajdonosa, aki annak a Magyar Bankholding Zrt.-nek a vezérigazgatója, amelyet a napokban minősített a kormány “nemzetstratégiai jelentőségűnek”. Vidát többek között Mészáros Lőrinc köreihez tartják közelállónak.

A szlovén szocdemeket is aggasztja, hogy a TV2 megvette a Planet TV-t. Strasbourgban egy képviselőjük úgy fogalmazott: ezzel a magyar politikai vezetés befolyást gyakorolhat hazája demokratikus politikai folyamataira, amit elfogadhatatlannak tart.

“A média szabadsága és a saját országaink szuverenitása nem eladó. Senkinek és semmikor”

– jelentette ki.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!