A Facebook reagált Varga Judit összeesküvés-elméletére

Varga
Forrás: Varga Judit / Facebook

“Semmilyen intézkedést nem hoztunk ezzel a Facebook-oldallal kapcsolatban”

– ezt reagálta a hvg.hu-nak a Facebook szóvivője, miután megkérdezték Varga Judit Facebook-oldaláról.

Mint ismert: az igazságügyi miniszter tegnap azzal vádolta meg a közösségi oldalt, hogy egy korábbi posztja miatt büntetésből töredékére csökkentették az oldalának az elérhetőségét. Varga azt írta: “nagyon nincs rendben, hogy az életünk minden szegmensét behálózó közösségi médiumok indokolás nélkül, vagy ellenőrizhetetlen indokolással, jogorvoslati lehetőség nélkül bárkinek letiltsák az oldalát, vagy korlátozzák annak elérését”.

A lap utánanézett, vajon mennyi igazság lehet Varga állításaiban, de semmi kirívót nem tapasztalt a számaiban. Ugyan valóban történt egy 40 százalékos csökkenés az elérhetőségben vasárnapról hétfőre, amikor Varga szerint cenzúrázni kezdte őt a Facebook, de az azóta eltelt időben egyrészt újra javulni kezdtek a számok, másrészt hasonló ingadozásokra december elején is volt példa. “Érthetetlen tehát, hogy Varga miért kiáltott rögtön farkast” – írja a lap.

Elképzelhetőnek tartják, hogy a miniszter csak ürügyet keresett, amivel a közösségi oldal ellen hangolhatja a közvéleményt, hónapok óta az asztalán áll ugyanis a hírhedt “Facebook-törvény”, amivel valamilyen módon szabályozni, számonkérhetővé akarják tenni a Facebook (sokszor valóban nem teljesen transzparens) működését, és megteremteni például a jogi felülvizsgálat lehetőségét a közösségi oldal korlátozó döntéseivel szemben.

Varga számai a hvg.hu grafikonján:

Hvg
Forrás: hvg.hu
Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!