Orbán ezt nem ússza meg könnyen – Az Európai Néppárt is beszáll a harcba!

Miután a magyar és lengyel kormány bejelentette, hogy megvétózzák az unió következő hét éves költségvetését, valamint a 750 milliárd eurós segély- és hitelcsomagot, mindenki azt kezdte el találgatni, milyen megoldást születhet majd, ami mindenki számára elfogadható lesz.

Mivel igencsak komoly a tét, így a vitából a Fidesz európai pártcsaládja, az Európai Néppárt (EPP) sem maradhat ki.

A magyar kormány kapcsolata eddig sem volt épp zökkenőmentes a Néppárttal, ezért a telex most arra volt kíváncsi, hogyan viszonyulnak a két ország vétójához. Kérdéseiket a pártcsalád frakcióvezetőjének, Manfred Webernek tették fel, aki helyett végül Pedro Lopez de Pablo, az Európai Néppárt frakciójának sajtó- és kommunikációs igazgatója válaszolt:

“Arra számítunk, meg fogjuk győzni a magyar kormányt arról, hogy az elfogadott jogállamisági rendeletben lefektetett rendszer nemcsak tiszteletben tartja az Európai Tanács júliusi megállapodását, hanem pártatlan mechanizmus is, mert egy olyan tanácsi határozattal zárul majd, amelyet az Európai Unió Bíróságán lehet megtámadni”.

A kommunikációs igazgató azt is elmondta, hogy

az EPP frakciója nem támogatna egy olyan kompromisszumot, melyből kikerülne a jogállamiság tiszteletben tartására vonatkozó feltétel,

és csak együtt szavazná meg a többéves pénzügyi keretet, illetve a koronavírus-válság utáni helyreállítási alapot.

Pedro Lopez de Pablo hozzátette továbbá, hogy a jogállamisági mechanizmusnak azt a változatát támogatják, melyet a német kormány javasolt. Ez kimondja, hogy a jogállamisági mechanizmusban indított eljárásokat az Európai Bíróságon meg lehet majd támadni.

Korábban a magyar kormánynak ez a verzió is teljesen elfogadhatatlan volt, azonban lehet, hogy Manfred Weber valamiképp nyomást tud majd gyakorolni Orbánra, hogy a miniszterelnök végül ne álljon az unió útjába.

A frakció kommunikációs igazgatója kiemelte, hogy

napirenden van a Fidesz Néppártból való kizárása is, mivel ezt már 13 nemzeti tagpárt is kérte,

azonban erről majd csak akkor fognak tudni dönteni, ha újra meg lehet tartani a párt politikai közgyűlését.

Donald Tusk, az EPP elnöke világosan kijelentette, hogy a Fidesz kizárása egy igen komoly ügy, melyet nem lehet videokonferencián megvitatni, azonban Twitteren korábban közzétette álláspontját:

aki a jogállamiság ellen van, az Európa ellen van.

Ebben a kérdésben egyértelmű és tiszta álláspontot vár el minden néppárti tagtól.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!