Komoly válaszút előtt áll Orbán – Ezeket kellene mielőbb meglépnie!

Fotó: Northfoto

Hétfőn választják ötödik alkalommal is miniszterelnöké Orbán Viktort, ennek kapcsán fogalmazta meg nyílt levelét Ujhelyi István.

A szocialista politikus szerint Orbán a kétharmados többséggel ismét korlátlan hatalom birtokosaként foglalhatja majd el a kormányfői széket,

melyet az elmúlt tizenkét évben arra használt fel, hogy egy olyan sajátos hibrid-rezsimet építésen ki, amely elsősorban saját hatalomgyakorlását, vagyon- és befolyásszerzését szolgálta.

Ujhelyi bejegyzésében kiemeli, hogy a Fidesz miniszterelnökének a választóktól kapott újabb felhatalmazást önös politikai játszmái helyett arra kellene használnia, hogy a magyar társadalom legégetőbb ügyeire érdemi válaszokat adjon.

A szocialista politikus öt pontban megfogalmazta, miket kellene Orbánnak és kormányának a következő négy évben meglépnie:

  • Késlekedés nélkül jusson kompromisszumra az Európai Unióval a Magyarországnak járó, de jelenleg befagyasztott források ügyében!

Összességében közel 18 ezer-milliárd forint sorsa van veszélyben,

amely kizárólag az Orbán-kormány elmúlt évtizedes, az EU törvényeivel és értékeivel ellentétes lépései miatt vált elérhetetlenné a számunkra.

  • Vezessenek be egy úgynevezett “alap kupon” rendszert, mely egy olyan élelmiszer-jegy, ami szigorúan rászorultsági alapon biztosítja az alapvető élelmiszerekhez való ingyenes hozzáférést az inflációs válság idejére.

A covid-járvány és a háború kettős feszítésében egyre erősödő gazdasági válság sokak számára ellehetetlenítette a méltó, alapvető életkörülményeket, valamint az infláció elszabadulása súlyos megélhetési válságot jelent a legsérülékenyebb társadalmi rétegeknek.

  • Jelentős uniós források felhasználásával átfogó és eredményes energiahatékonysági programot kell végrehajtani, mely az orosz-ukrán háború miatt különösen fontossá vált, így kiválthatjuk az orosz energiafüggőséget.

A Fidesz által bevezetett és működtetett rezsicsökkentés csupán átmeneti könnyítést jelent a lakosság számára, annak terheit azonban az államnak továbbra is fizetnie kell,

valódi költségcsökkentést pedig csakis az energiafelhasználás hatékonyságának növelésével lehet biztosítani.

  • Azonnali béremelés szükséges a rendvédelmi, egészségügyi és oktatási szektorban.

Ők garantálják a biztonságunkat, az egészségünket és gyermekeink jövőjét – éppen ezért vitán felül kell álljon egy olyan jelentős, ágazati minimálbér-rendszer kiépítése, amely átlagon felüli juttatásokkal biztosítja az érintettek megélhetését, méltó munkakörülményeit, életpályáját és megbecsülését.

  • Hagyományaink és szellemi tradíciónk aktív megőrzése mellett innovatív új tananyagok, tárgyak és eszközök bevezetésével teljesen új szemlélet szükséges az oktatásban ahhoz, hogy gyermekeink versenyképesek legyenek, hiszen a világ változik és nekünk is változnunk kell hozzá.
Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!