Blamázs! Rosszul oltották be Orbán Viktort! Hatástalan lehet az injekció!

1021 Orban Injekcio
Forrás: Facebook

Több szakmai hibát is vétett az az orvos, aki beadta Orbán Viktornak az influenza elleni védőoltást! Az erről készült felvételt látva egy másik orvos figyelmeztetett: az oltás így akár hatástalan is lehet!

Orbán kedden osztotta meg a Facebook-oldalán azt a videót, amelyen beadják neki az influenza elleni védőoltást. Erre reagált Novák Hunor gyermekorvos, aki szerint az oltást beadó kollégája több szakmai hibát is vétett. Az orvos Facebook bejegyzésében részletesen ki is fejtette, milyen tévedéseket látott.  Mint írta, Orbán valószínűleg azt az oltást kapta, amit a deltaizomba kell beadni, mert a felvételeken látható részre csak izomba adott injekciót illik típusosan beadni. Novák szerint

típushiba, hogy Orbán bőrét összecsípték,

mert azt akkor kell csinálni, ha zsírszövetbe oltanak. Izomba adott oltásnál a bőrt szét kell nyomni, húzni, lapítani, hogy biztosan az izomba kerüljön az oltás. Az orvos szerint „ha összecsípve adjuk be a bőrredőbe, a tű vége és így az oltás könnyen a zsírszövetbe kerül,

a beadott oltás így akár hatástalan is lehet,

illetve komolyabb helyi mellékhatás alakulhat ki (viszkető csomó, gyulladás, esetleg zsírszövet elhalás).”

Novák Hunor még két másik hibát is felfedezett a videóban: az egyik, hogy a beszúrás után visszaszívták a fecskendőt, ami csak a fájdalmat fokozza, vállizomba adva viszont helytelen és a nemzetközi szakmai irányelvek nem is javasolják. A másik rossz gyakorlat az izomba adott injekció lassú beadása: valójában ezt jobb villámgyorsan adni, mert az kisebb fájdalommal jár és az oltási terület pofozgatása is felesleges. Ehelyett az orvos modern érzéstelenítő krémeket és eszközöket javasol.

Novák Hunor kiemelte: nem az adott orvost akarta kritizálni, hanem az oktatási rendszert, mert még

ma is sokszor tévesen oktatják a fiatal orvosoknak az oltás beadását.

Mint írta, ő is úgy tanulta, ahogy a videóban látható, de utánaolvasott és változtatott. Végül észrevételeit azzal zárja: reméli, hogy minél több kollégája fog így tenni a jövőben.

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!