Döbbenetes öngólt lőtt Müller Cecília! Leleplezte a kormánykommunikációt?

Müller
Müller Cecília sajtótájékoztatót tart 2020. október 6-án. Fotó: Magyarország kormánya/Youtube

Müller egy hete: lassul a járvány. Most: felszálló ágban van. Már azt sem tudják, mit hazudjanak?

Müller Cecília egy hete még arról próbálta győzködni a felfutó számok miatt egyre nyugtalanabbá váló magyar közvéleményt, hogy nincs miért aggódni, mert “a járvány dinamikája kedvezően változott”. A tisztifőorvos erre példaként hozta, hogy mialatt a 34-35-36. héten még hétről hétre megháromszorozódott az új esetek száma, a 36-ról a 37. hétre a másfélszeresével, a 37-ről a 38.-ra az egyharmadával, szeptember utolsó hetében pedig már csak 2 százalékkal nőtt ez a szám.

Müller ebből arra jutott, hogy a járvány

“lassulóban van”.

Ezt alátámasztandó a vírus reprodukciós rátájára mutatott, ami az augusztus végi-szeptember eleji adatokhoz képest kedvező tendenciát mutat (míg néhány hete a ráta 2 felett volt – tehát egy fertőzött átlagosan két embernek adta tovább a betegséget -, szeptember végén-október elején már “csak” 1,3 körül alakult).

Ez utóbbi adatra vajmi kevés vigaszt nyújthat, hogy a tisztifőorvos rózsás helyzetértékelésével szemben a szakemberek már hetek óta azt hangsúlyozzák, hogy a valós átfertőzöttség sokkal rosszabb lehet, amit szerintük jelez, hogy a napi tesztelések pozitív találati aránya nem lassult, sőt, nőtt is az utóbbi hetekben (a mai napon már 14 (!) százalék felett jár, amire a járvány kezdete óta nem volt példa). Az Egészségügyi Vilászervezet (WHO) szerint a tesztelés akkor megfelelő egy adott országban, ha a találati arány 5 százalék alatt van. 12 százalék felett egyenesen elégtelennek nevezik a tesztelést, rámutatva, hogy a védekezést folytató kormány nem tartja megfelelően irányítása alatt a járványt. Kérdés, hogy mit szólnának a magyar védekezéshez most, hogy nálunk ez a szám 14 fölé nőtt.

Talán a kormány is érezte, hogy nincs hova hátrálnia, mert Müller, múlt heti értékelésének totálisan ellentmondva, mai sajtótájékoztatóján már arról beszélt, hogy Magyarországon a járvány

“felszálló ágban van”.

Mint fogalmazott: az elmúlt heti adatokat összevetve látszik, hogy a 39-ről a 40. hétre 14 százalékkal több koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. (És ezek csak a hivatalos statisztikai adatok, amelyeket torzít az elégtelen magyar tesztkapacitás. A szakértők szerint a valós fertőzöttek száma ennek akár a tízszerese is lehet.)

Hogy ez miért érhette meglepetésként Müllert, amikor a szakemberek már a múlt héten is kongatták a vészharangokat, rejtély. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a tesztelési kapacitások ráadásul az elmúlt hétben még tovább romlottak. A mai bő 14 százalékos pozitív találati arányt úgy sikerült összehozni, hogy

több mint egy hónapja messze a legkevesebb tesztet végezték el, mindössze 5700-at.

Ez a szám az utóbbi hetekben átlagosan 10 ezer körül alakult. Hogy vajon most miért csak ennyit végeztek, az nem derült ki a tájékoztatóból, de az eredménynek feltehetően köze lehet ahhoz, hogy a tesztek hatósági árának rögzítése óta több magánlabor felhagyott a teszteléssel, márpedig a napi tesztek bő negyven százalékát eddig magánlaborokban végezték.

Nem tudni, a kormánynak mi lehet a terve, ha van egyáltalán, a járvány kezelésére, de az mindenképp nyugtalanító, hogy mai tájékoztatóján már Müller is kénytelen volt elismerni, hogy a tavaszi hullámmal ellentétben a fertőzés nem gócpontokban, hanem közösségi szinten terjed, vagyis tömegessé vált. Ez arra utal, hogy a kormány jelenleg kevésbé tartja irányítása alatt a járványt, mint tavasszal.

Szomorú adalék, hogy ma újabb rekord dőlt meg: soha annyi halottat nem regisztráltak egy nap alatt, mint tegnap. Összesen 20-an haltak meg, köztük egy 44 éves férfi, akinek a kormányzati honlap szerint nem volt alapbetegsége. Ez utóbbi is jelzi, hogy a vírus, a híresztelésekkel ellentétben, igenis nagyobb veszélyt jelenthet egy sima influenzánál. A vakcina megtalálásáig és elterjesztéséig a magyarok komoly egészségügyi kockázatnak vannak kitéve, amin csak tovább ront, hogy a kormány, élén Müller Cecíliával nem képes másra, mint hogy összevissza beszéljen, hétről hétre akár homlokegyenesen ellentétes üzeneteket kommunikáljon a nyilvánosság felé.

Az operatív törzs tájékoztatóját itt nézhetik vissza:

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!