Megrázó nyílt levél a Covid-osztályról! Ezt titkolja Orbán a magyarok elől?

Orvos

Drámai hangvételű nyílt levél terjed tegnap este óta a Facebookon. A levelet Máté-Horváth Nóra aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos jegyzi, aki szerint

“Amíg tizenhatezer lélegeztetőgépünk és tízezer üres kórházi ágyunk van, speciálisan képzett szakápolóból kevesebb mint kétezer.”

A szakorvos szerint az, hogy senki nem marad ellátatlanul, valamint az, hogy “a kórházi kapacitások szinte korlátlanul állnak rendelkezésre”, egyáltalán nem igaz. Azt, hogy hány intenzív osztályos beteget tud ellátni a magyar egészségügy, nem a szabad ágyak száma, és nem a lélegeztetőgépek száma fogja meghatározni, hanem a megfelelően képzett személyzeté.

Egy kétezer fős csapatból kell a nap 24 órájára (2-3 műszakra), a hét 7 napjára kiállítani azt a szakszemélyzetet, aki ellátja az intenzív osztályos betegeket. Mivel egy intenzíves ápoló a szakma szabályai szerint egy műszakban legfeljebb kettő lélegeztetett, instabil beteget tud egyszerre megfelelelő szakmai gondossággal ellátni (ez az alacsonynak tűnő szám egy fontos minőségi mutatója minden intenzív osztálynak), már talán könnyen érthető, hogy hiába a tizenhatezer gép vagy a tízezer szabad ágy, ha nincs, aki ott legyen a betegek mellett” – írta.

Elmondása szerint ennek a gárdának a jelentős része jelenleg is az intenzív osztályokon dolgozik, többnyire nem COVID-osokkal, hanem agyvérzettekkel, súlyos szívelégtelenekkel, vérmérgezettekkel, autóbalesetesekkel, égett sérülésesekkel, súlyos műtét után lábadozókkal.

Máté-Horváth azt írta: egy lélegeztetésre szoruló betegnek csak akkor lehet esélye a túlélésre, ha a nap 24 órájában áll mellette megfelelő intenzív osztályos szakszemélyzet: aneszteziológus és intenzív terápiás orvos, valamint intenzív terápiás szakápoló.

A gyógyulási esélyeiket ugyanakkor még ezek mellett is szerénynek nevezte.

Ez a réteg” – folytatta – “miközben a politikai elit egymással viaskodik, ténylegesen állig felfegyverkezve, a tűrőképessége határán dolgozik. Ők ugyanúgy elkaphatják a COVID-ot, mint bárki más, és ha megbetegszenek, tudják, hogy még kevesebben lesznek azok, akik ellátják a betegeket. Ez a réteg, miközben az emberek azon vitatkoznak, van-e járvány, kell-e félni, fontos-e maszkot hordani, ezekben a percekben is veszi fel az eleve nagy páciensszám mellé a COVID-osokat.

Hogy mit tudunk ezzel kezdeni? Máté-Horváth szerint a kapacitásokat növelni nem lehet, ahhoz évek kellenének. “Elkezdhet viszont a politika a lényegről beszélni. Elkezdhetünk őszintén egymással kommunikálni. Elkezdhetünk összefogni a széthúzás helyett, maszkot viselni a kötekedés helyett, elkezdhetünk nemet mondani a sportrendezvényekre akkor is, ha a törvény valamiért nem hajlandó korlátozni őket, elkezdhetünk figyelni egymásra, az időseinkre és az egészségügyben dolgozóinkra. Elkezdhetünk végre társadalomként működni, és egy cél mentén egységgé kovácsolódni” – fogalmazott.

A szakorvos arra kért minden kormánypárti és ellenzéki politikust, és minden magyar embert, hogy ezekben a nehéz időkben rakják félre az ellentéteiket, és foglalkozzanak azzal, ami igazán számít.

A lélegeztetőgépek működtetéséhez szükséges szakemberek számáról azután indult be a vita, hogy a Népszava megírta, hogy a koronavírusos betegek kezelésére kijelölt Korányi és a Szent László Kórházakban annyi a súlyos beteg, hogy “beteltek a lélegeztető kapacitások”. Mint ezután mi is megírtuk, Orbán, hogy gyorsan cáfolja a hírt, péntek reggeli Kossuth rádiós interjúja előtt látogatást tett a Korányiban, hogy kimondassa az ügyeletes orvossal, hogy van elég lélegeztetőgép. Az orvos ezt meg is tette, Orbán legnagyobb meglepetésére viszont azt is közölte, hogy a működtetésükhöz szükséges technikusokból viszont nincs. A kormányfő is érezhette, hogy nem jött össze a mentegetőzés, szombatra ugyanis kiderült, hogy már meg is kezdték az egészségügyi dolgozók átvezénylését a Korányiba.

Máté-Horváth Nóra teljes Facebook-bejegyzését itt tekinthetik meg:

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!