Sokkoló hírek az egészségügyből! Ezért akarta elnémítani Orbán a Korányi orvosát?

Orbán
Forrás: Orbán Viktor/Facebook

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Orbán Viktor, még mielőtt a Kossuth rádióba ment volna, hogy ledarálja szokásos péntek reggeli interjúját, azzal kezdte a napját, hogy útba ejtette a Korányi Kórház ügyeleti osztályát. Orbánnak azért lehetett ilyen sürgős a pénteki igehirdetés előtt, hogy személyesen is tiszteletét tegye a kórházban, mert tegnap kitudódott, hogy

két kórházban, köztük a korányiban is beteltek a lélegeztető-kapacitások.

Az értesülésről először a Népszava adott hírt. A lap szerint a telítődést a betegek száma okozta, és az, hogy elfogytak a lélegeztetőgépek működtetéséhez szükséges szakemberek. Bár a kormány igyekezett gyorsan menteni a menthetőt – az Emmi pl. csuklóból tagadta a hírt, Orbán pedig már másnap a kórházban kezdett -, az igyekezet ennek ellenére is látványos kudarcot vallott.

a Korányi orvosa első kézből bizonyította be, hogy a népszava cikkének minden szava igaz volt.

Hiába próbálta kimondatni a miniszterelnök az orvossal, hogy elegendő lélegeztetőgép áll a rendelkezésre, az kerek-perec az arcába vágta, hogy a működtetéshez szükséges technikusokból viszont óriási hiány van. Bár Orbán még ezután is próbálta visszaterelni a szót a szakemberhiányról a lélegeztetőgépekre, már nem tudta ki nem mondottá tenni, ami elhangzott. Végleg világossá vált, amit a propaganda évekig titkolni próbált:

a “világszínvonalú” magyar egészségügy bizony tényleg óriási emberhiánnyal küzd.

Ezt Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara egyik alelnöke is megerősítette a 24.hu-nak. Álmos szerint két hét alatt annyi teendője lett az egészségügynek, mint tavasszal két hónap alatt, ráadásul most a kórházak egyéb kapacitásait sem csökkentették. Az alelnök azt mondta, az orvosok beszámolóiból is egyértelműen látszik, hogy óriási a teher, és több helyen már erőforrás-átcsoportosításra, sőt intézménybezárásra is szükség volt. Jelzi a bajt, hogy az infektológiai osztályokra neurológusokat, pszichiátereket, de még fogorvosokat is kirendeltek.

Bár Orbán napok óta azzal nyugtatja a közvéleményt, hogy rendelkezésre áll minden az eszközöktől a szükséges személyzetig, Álmos szerint ha a mostanihoz hasonló ütemben nő a fertőzöttek száma, és telnek meg az intenzív ágyak, akkor igenis el fognak fogyni a szakemberek.

Ehhez aggasztó adatokat is közölt: a kamara adatbázisa szerint egy év alatt

háromszáz 40 év alatti orvos lépett ki a szervezetből.

Ez Álmos szerint két dologra utalhat: a fiatal orvosok vagy elmentek az országból és külföldön praktizálnak, vagy maradtak, de már nem dolgoznak orvosként.

Egyik magyarázat sem lenne meglepő: Álmos elmondta, hogy van olyan Covid-osztályra vezényelt orvos, aki

900 (!) forintos gyorséttermi órabérért menti a betegek életét.

“Amíg a kormány célja a gazdasági leállás és válság elkerülése, addig ezt nem lehet megúszni egészségügyi válság nélkül” – közölte Álmos. Bár a svédeknél még akár működhetett is ez a modell, Álmos szerint a magyar egészségügy nem bírná el az ezzel járó leterheltséget.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!