Ha ezt Orbán megtudja, dührohamot kap – Szövetségese ellen szavaztak a Fidesz EP-képviselői

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök újbóli megválasztását követően, melyen az államfő a szavazatok 80 százalékát szerezte meg, zavargások és tüntetések törtek ki. Az országban másfél hónapja tartanak a tiltakozások, és már a nemzetközi felháborodás is egyre nagyobb a belarusz rendőrség brutális elnyomása miatt.

A Fehéroroszországi események miatt tartottak szavazást az Európai Parlamentben is, ahol végül 574 szavazattal, 37 ellenszavazattal és 82 tartózkodással elfogadták azt a közös állásfoglalást, melyben elutasítják a fehérorosz elnökválasztás eredményét!

Az EP döntését azzal magyarázta, hogy a választások “az összes nemzetközileg elismert norma kirívó megsértésével” zajlottak.

Lukasenka mandátuma november 5-én lejár, így ezt követően már nem fogja az unió elismerni az államfőt az ország elnökének!

A HVG azonban arra is felfigyelt a szavazás jegyzőkönyvét megnézve, hogy a szocialista, a liberális és a független frakcióba tartozó magyar EP-képviselők mellett

még a fideszes EP-képviselők is megszavazták az állásfoglalást!

A képviselők ezzel pedig azt is támogatták, hogy az EU szankciókat vessen ki a választási eredményeket meghamisítók, illetve az erőszakos elnyomások felelősei ellen, így köztük Lukasenka ellen is!

Az EP-képviselők elítélik továbbá a tömeges letartóztatásokat, a békés tiltakozók és a tüntetésvezetők, valamint az újságírók erőszakos elnyomását.

2006-ban, mikor a Fidesz még ellenzékiként tevékenykedett, Szijjártó Péter is azok közé tartozott, akik tüntettek Lukasenka diktatúrája ellen, azóta azonban úgy látszik megbékélt a fehérorosz elnökkel, mivel idén júniusban már Orbán Viktorral együtt tárgyalt vele Minszkben.

Akkor a találkozó kapcsán Orbán azt mondta, “a két nép és a két ország sokkal közelebb van egymáshoz, mint azt gondolni szoktuk”,

Lukasenka pedig kijelentette, hogy Fehéroroszországnak Magyarország a legközelebbi partnere az EU-ban, “mindenki másnál jobban megért bennünket”.

Úgy látszik ez a közeli partnerség egyirányú, mivel az első adandó alkalommal elárulták a fideszes EP-képviselők Lukasenkát, bár az is lehet, hogy ők nem voltak beavatva abba, amit Orbán a fehérorosz elnökkel tárgyalt.

Egyébként a két ország vezetőjének szoros kapcsolatára abból is lehet következtetni, hogy a hatályban lévő Fehéroroszországi fegyverembargó tavalyi meghosszabbítása ellen tavaly, egyedül a magyar miniszterelnök tiltakozott.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!