Betelt a pohár – Karácsony durván kiakadt a kormány hazug propagandájára!

Kép: MTI, Soós Lajos

A kormány megpróbálja úgy beállítani az ellenzéki főpolgármestert, mintha egyáltalán nem értene a város vezetéséhez, ehhez pedig olyan hazug propagandát tolnak, melynek révén félrevezetik a választópolgárokat.

A főpolgármester a közösségi oldalán reagált a kormány fővárosi kasszát taglaló kijelentéseire, melyet azzal kezdett, hogy

“A magyar kormánynak 12 ezer 713 milliárd forint van a számláján. Akkor miért nincs tömeges ingyenes szűrés?”

Karácsony hozzátette: “Ha a Fidesz és a kormánykommunikáció színvonalán politizálnánk, akkor nagyjából ezt a két mondatot ismételgetném orrba-szájba. De én – szemben velük – nem akarom és nem is fogom félrevezetni a polgárokat.” Kiemelte továbbá, hogy tudja azt, “amit a Fideszen kívül mindenki tud ebben az országban: ha egy folyószámlán pénz van, az nem jelenti azt, hogy szabadon lehet elkölteni a kötelezettségek teljesítése nélkül.”

Budapest főpolgármestere arra is rávilágított bejegyzésében, hogy a kormány a járványkezelés kudarcait az emberekre hárítja azzal, hogy megfizetteti velük a teszteket. A gazdasági válságkezelés kudarcait pedig az önkormányzatokra akarja hárítani a kormány. Ezzel a lépéssel Budapesttől is rengeteg pénzt vett el a kormány, melyeket most megpróbál számonkérni, majd bejegyzésében kiemeli, hogy

“a fővárosnak nincsen szabad 100 milliárd forintja állampapírban. Mert 2020-2022 között a 3 csapás, vagyis a járvány, a kormány és a gazdasági válság együtt 150 milliárd forintot vesz el Budapesttől:

• a válság miatt az iparűzési adó 100 milliárd forintos kiesésével kell számolnunk
• a magyar kormány az egyetlen a világon, amely a válság idején nem támogatja, hanem sarcolja az önkormányzatokat, Budapesttől 32 milliárd forintot vonnak el
• a járvány miatt a tömegközlekedés kiesése (szeptember eleji állapot szerint) 17 milliárd forint többletkiadást indokol; és körülbelül 4 milliárd forintot költünk védekezésre a kormány helyett.

Ami pénz a város számláján van, a következőkből tevődik össze:
• előre elutalt fejlesztési források: 31,3 milliárd forint
• EIB hitelszerződés terhére elutalt források: 38,7 milliárd forint
• a kerületek iparűzési adóbevételei: 5,5 milliárd forint
• a maradék 51 milliárd forint pedig lekötésre került a 2021-2023 időszak fejlesztéseire, illetve működési hiány kezelésére.

Ha ez a pénz nincsen, akkor elmarad például Lánchíd felújítása; elmaradnak útépítések; elmarad a Blaha Lujza tér rendbetétele. Tényleg ezt akarja a Fidesz és a kormány?”

“Én sem kérek mást, csak amit a miniszterelnök szokott: kellő komolyságot. A gyerekes számháború helyett felelősségvállalást” – teszi hozzá Karácsony.

A főpolgármester azt is leírja, hogy a kormány 7-9 milliárd forintból meg tudná oldani az egészségügyben és a közoktatásban dolgozók ingyenes szűrését, és ehhez egyszerűen csak át kéne csoportosítaniuk abból az 50 milliárd forintból, amit a vadászati kiállításra, vagy abból az 500 milliárdból, amit fegyvervásárlásra szántak.

A gazdasági válság kezelése szempontjából pedig kulcskérdés, hogy a támogatás ne kevesek gazdagodását, hanem a többség hasznát szolgálja.

Ennek feltétele, hogy az Európai Unió által Magyarország számára biztosított hatalmas, mintegy 2500 milliárd forintnyi támogatás legalább felét az önkormányzatokon keresztül használjuk fel, lakosságarányosan”

– közölte a főpolgármester.

A magyar kormánynak 12 ezer 713 milliárd forint van a számláján. Akkor miért nincs tömeges ingyenes szűrés?Ha a Fidesz…

Posted by Karácsony Gergely on Monday, September 14, 2020

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!