Orbán végét jelentheti az OLAF frissen kiadott korrupciós jelentése

Nem is jöhetett volna rosszabb időpontban Orbán Viktornak az OLAF friss jelentése. Néhány hét múlva döntenek Brüsszelben az új jogállamisági mechanizmusról. Ha a keményebb verziót fogadják el, amire egyre nagyobb az esély, az az Orbán-rendszer eddig ismert működésének végét jelentheti.

Magyarország esetében javasolt a legnagyobb arányban pénzügyi büntetést az Unió Csalás Elleni Hivatala az elmúlt négy évben – derül ki a szervezet friss jelentéséből. A strukturális alapok és az agrárpénzek kifizetéseinek 3,93 százalékát találták problémásnak.

Ez több, mint a tízszeresét jelenti az uniós átlagnak.

A magyar költések esetében kirótt büntetések összehasonlíthatatlanul magasabbak, mint más uniós országokban: az EU-átlag 0,36 százalék, vagyis a magyarországi arány több mint tízszerese az uniós szintnek. Érdemes megemlíteni, hogy ez az arány még a korrupció fellegváraként emlegetett Romániában és Bulgáriában is csak 0,35 és 0,33 százalék.

További részleteket a jelentésből ITT olvashatnak.

A magyar kormányra nézve rendkívül lesújtó jelentés nem is jöhetett volna rosszabb időpontban Orbánnak. Bár azt egyelőre nem tudni, hogy a jogállamisági mechanizmusnak mely verzióját fogják elfogadni Brüsszelben (mindenesetre a kormány számára kedvezőtlen verzióra egyre nagyobb az esély), amennyiben a keményebb verzió megy át, az az Orbán-rendszer eddig ismert működésének végét jelentheti. Egyáltalán nem véletlen, hogy Orbán sokak szerint karrierje talán legkockázatosabb diplomáciai játékába kezdett az utóbbi hetekben, amikor nyílt zsarolást intézett az Európai Unióhoz. A zsarolás szerint a magyar kormányfő megvétózná a koronavírus-válság enyhítésére szolgáló gazdasági mentőcsomag elfogadását, amennyiben nem vetik el a mechanizmus ötletét. Bár azt nem tudni, hogy Orbán vajon csak blöffölt, vagy tényleg beváltaná-e a fenyegetőzését,

az OLAF friss jelentése egészen biztosan nem jött jó időpontban neki.

Nem nehéz belátni, hogy nem javít az alkupozícióin, ha az országáról kiderül, hogy élen jár azoknak az uniós forrásoknak a zsebre rakásában, amelyeknek az ellenőrzését épp minden áron meg akarja torpedózni.

Orbán tisztában van vele: ha nem sikerül elvetetnie a tervezett mechanizmust, az a rendszere végének kezdetét jelentheti. A következő hónapokban nem kevesebb lehet a tét, mint maga a NER sorsa. Közeleg az igazság pillanata?

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!