Alföldi Róbert a tüntetők oldalára próbálja átállítani egy fideszes kollégáját! Drámai szavak!

(Kép: Alföldi Róbert Facebook)

Szinte a lehetetlenre vállalkozott Alföldi Róbert! A színész-rendező ugyanis egy drámai hangú nyílt levélben fideszes kollégáját, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) új kuratóriumi tagját, Rátóti Zoltán színészt próbálja meggyőzni, hogy a tüntetőknek van igazuk és ezért álljon melléjük!

Alföldi Róbert döbbenetesen megrázó nyílt levelet írt Rátóti Zoltánhoz, aki az egyetem függetlenségét bedaráló kuratórium egyetlen színész tagja. Alföldi arról próbálja meggyőzni őt, hogy valójában sokkal több köti őt az igazukért harcoló kollégáihoz, mint azt hinné. Bár Rátóti korábban kijelentette, hogy nem érti, mire ez a nagy felháborodás, egy másik nyilatkozatában pedig

azt mondta, a liberális út nem vezet sehova, és minden jóérzésű embernek a Fideszre kell szavaznia.

Alföldi azzal kezdi a nyílt levelét, hogy minden ellentét ellenére a barátjának tartja Rátótit, aki ugyanabban a színházi kultúrában nevelkedett, mint az egyetem most felmondott tanárai.

ALFÖLDI AZT ÍRJA: „mélyen hiszem, hogy nem érted, hogy mibe kerültél, és nem tudod, hogy mit képviselsz,

nem tudod, hogy milyen sok múlik, múlna rajtad.” Majd ezután azzal érvel, hogy „az nem egyeztetés, ha a főnökség megmondja, hogy mit lehet és mi lesz, tetszik, nem tetszik. Az a hatalom, és a hatalom megalázó erőfitogtatása.”

Alföldi levelében leírja: azt sem érti, miért nem jelezte Rátóti korábban, hogy az ő világnézetét nem képviselik a színházban. „Barátom, ne haragudj, de én elég sokat dolgoztam veled, őszintén mindenről beszélve dolgoztunk, és soha, semmilyen körülmények között nem derült ki számomra, mert nem mondtad, hogy Neked fájdalmas hiányod van az ügyben, hogy a keresztény, polgári világképed, ízlésed, kultúrád nem jelenhetett meg. Miért nem mondtad? De szerintem – lehet, hogy tévedek – azért nem mondtad, mert a színházban nincs ilyen..”

Alföldi elmagyarázza Rátótinak, hogy ő is ugyanazon tanárok előadásain nőtt fel, ezért képviselnie kell ezek szellemiségét is, hisz ez a közös kulturális kincs.

„Nem engedheted meg Te, személyesen, aki ott ülsz a kuratóriumban, hogy Székelyt, vagy Aschert vagy bárkit, akik a mi Mestereink, megalázzanak.

Szólnod kell, fel kell emelned a szavadat saját tisztességed okán is. Mert tisztességes ember vagy, mindig is az voltál, és meg vagyok róla győződve, hogy az is maradtál. Zoli, szólnod kell, el kell mondanod, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy kik vagyunk, hogy mi a magyar színház. Mert az ott ülők közül, Te tudod a legjobban. Felelős vagy értünk, a szakmánkért.”

Alföldi végül levélben végül arra figyelmezteti Rátótit, hogy a színészegyetem sorsa a nemzeti kultúránk jövőjét is meghatározza. „És ez nem szólhat másról, mint a teljes és valódi konszenzusról és egymás elfogadásáról, a szakmáról.”

Alföldi Róbert végül azzal zárja drámai hangú levelét, hogy még most sem késő,

Rátóti Zoltán jelezheti a kuratórium többi tagjának, hogy nem jó úton haladnak!

„Zoli, tudom, hogy nagyon sokat kérek Tőled, de meggyőződésem, hogy ezt Te meg tudod csinálni. Te tudod megcsinálni! Még most sem késő! Tudd, kérlek, nagyon tudd, hogy ezt vállaltad! Mindannyiunkért.”

A Facebookon megjelent teljes levél az alábbiakban olvasható:

Posted by Alföldi Róbert on Tuesday, September 1, 2020

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!