Akkorát “nyert” Orbán, hogy már órákkal a tárgyalás vége előtt a győzelmét hirdették

Hiába utal több világos bizonyíték arra, hogy Orbán nemhogy győzelmet nem aratott a brüsszeli EU-csúcson, de az őt papíron kötő parlamenti felhatalmazása egyik pontját sem sikerült érdemben érvényesítenie, a kormánymédia hírei mégis másról sem szólnak órák óta, mint a kormányfő történelmi győzelméről.

A valóság ezzel szemben az, hogy Orbán lényegében mindenben meghajolt Brüsszel akarata előtt, amiről korábban azt állította, hogy nem fog. Kényszerűen lenyelte pl., hogy az új ciklusban is kaphassanak uniós pénzt a civil szervezetek, és ugyanígy meghajolt a nyugatiak jogállamisági feltételekről szóló követelései előtt is. Orbán egy másik fontos kikötése sem teljesült maradéktalanul, a hetes cikkely szerinti eljárás lezárására is csak annyit kapott, hogy év végéig talán szavazni fognak róla (azt is viszont csak akkor, ha teljes mértékben együttműködik a Tanáccsal, ahogy azt eddig nem tette).

Jelzi, hogy Orbánék már tegnap este tudhatták, hogy inkább fognak kudarcosan kijönni az uniós csúcsból, semmint győztesen, hogy a kormány egyik legolvasottabb propagandaportáljának számító Origón

már órákkal a tárgyalás vége előtt a kormányfő győzelmét hirdették.

Olyanokat írtak, hogy Orbánnak sikerült elérnie, hogy a Magyarországnak járó forrásokat ne kössék politikai feltételekhez, ellenőrzésekhez, “csak és kizárólag financiális ellenőrzésre kerülhessen sor”. Ez természetesen tényszerűen nem igaz, a “financiális ellenőrzést” ugyanis nyilvánvalóan jogállamisági szempontok alapján végzik majd el. Az Origo arról is elegánsan hallgatott, hogy az egyes kifizetések esetében az Európai Tanács minősített többségének (55 százalékának, amennyiben a tagállamok összesített lakosságszáma eléri a hatvan százalékot) a története során először joga lesz ahhoz is, hogy elrendelje a kifizetések felfüggesztését.

Az eddigi egyetlen jogállamisági eljáráshoz (a hetes cikkely szerintihez) a tagállamok egyhangú szavazatára volt szükség, hogy bárkit szankcionálhassanak. A jelenlegi jogállamisági eljárás ennél sokkal keményebb, Orbánnak most már nem lesz elég Lengyelország támogatása, hogy megfúrja az eljárásokat. Az Origo erről sem beszélt.

A legnagyobb valószínűsége annak van, hogy a “hírt” azért dobták ki idő előtt, hogy Orbán “győzelmének” előre meghirdetésével próbálják elvenni az élét annak, hogy Magyarországon az új eljárás bevezetése a kormányfő vereségeként kommunikálódhasson. Szomorú látni, hogy úgy látszik, nem is volt hiábavaló a próbálkozásuk, sokan láthatóan ugyanis bedőltek a trükknek, a független sajtó egy jelentős része is pl. Orbán részleges győzelmeként értékelte az eseményeket. Abban igazuk van ugyan, hogy Brüsszel a pénzügyi egyetértés érdekében végül tényleg enyhített az előzetesen kiadott jogállamisági javaslaton, de az nem tagadható, hogy bevezetett új rendszer még így is sokkal több garanciát jelent majd az orbáni korrupció elszámoltathatóságára, mint bármi, ami eddig létezett.

Vigyázat, Orbán hazudik! Itt az igazság, hogy miért szenvedett vereséget!

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!