Vigyázat, Orbán hazudik! Itt az igazság, hogy miért szenvedett vereséget!

Még szinte meg sem száradt a tinta a következő hétéves uniós költségvetési ciklusról és a gazdasági helyreállítási mentőcsomagról szóló megállapodáson, Orbán Viktor és a Fidesz máris arcátlan hazudozásba kezdett, hogy győzelemnek próbálják eladni a miniszterelnök relatív vereségét. Mint ismert, Orbán a saját magának adott parlamenti határozat szerint eleve csak egy olyan költségvetést szavazhatott volna meg, ami

  • egyrészt nem tartalmazza azt a feltételrendszert, ami jogállamisági szempontokhoz kötné a források kifizetését,
  • másrészt kikötötte volna, hogy mielőbb zárják le a magyar kormány ellen zajló hetes cikkely szerinti eljárást.

Amit Orbán jelenleg épp “hatalmas győzelemként” kommunikál, az valójában nem más, mint egy csomag,

ami egyik említett szempontnak sem tesz eleget.

Orbán, arcul köpve saját magát és a parlament fideszes felét, egy olyan csomagot fogadott el, ami

  • igenis tartalmazza a jogállamisági feltételrendszert, még ha az eredetinek csak egy kevésbé szigorú formáját is,
  • és ami csak arra tesz ígéretet, hogy a német soros elnökség fel fogja gyorsítani a hetes cikkely szerinti eljárást.

Nehezen érthető, miről beszél Orbán, amikor a szintén eljárás alá vont lengyel miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján azt állítja, hogy

“sikerrel visszautasítottak minden kísérletet, ami össze kívánta volna kapcsolni az uniós pénzeket és a jogállamiságot”.

A kormányfő szerint Magyarország álláspontja szerint a két témát külön kell kezelni, és ezt sikerült elérni a megbeszélések folyamán.

Kérdés, vajon mire gondolhatott Orbán, miután bár valóban enyhébb javaslatot fogadtak el az eredetileg felvetettnél, a jogállamisági feltételrendszer intézménye, az EU történetében először, az állításával ellentétben igenis megszületett, és a jövőben felhasználhatóvá vált arra, hogy akadályát képezze az uniós források arcátlan kiszivattyúzásának. Tény, hogy a javaslat szerint az olyan jogállamisági procedúrák, mint a kötelezettségszegési eljárás, vagy a hetes cikkely szerinti eljárás, a továbbiakban sem lehetnek kihatással a források szétosztására,

az viszont igen, ha magában az elköltésben lépnek fel jogállamisági problémák.

Ez azt jelenti, hogy a jövőben a Tiborcz-, Mészáros- és Garancsi-féle oligarcháknak jelentősen megnehezedhet a dolga, ha az európai adófizetők pénzéből akarnak meggazdagodni. A hírek szerint már 15 tagállamnak a szavazata elegendő lehet ahhoz, hogy megindítsák a szankciókat Orbánék ellen, Lengyelország a továbbiakban tehát már bőven kevés lenne ahhoz, hogy segítsen neki blokkolni az ellene zajló eljárásokat.

Amit Orbán tehát “hatalmas győzelemnek” nevez, a valóságban úgy néz ki, hogy egyik szempontot sem sikerült maradéktalanul érvényesítenie, amit a parlamenti határozat alapján képviselnie kellett volna.

  • NEM TELJESÜLT, hogy “a szegények nem kaphatnak kevesebbet a gazdagoknál”. A mentőcsomagot nem azon az alapon fogadták el, hogy ki mennyire gazdag vagy szegény, hanem azon az alapon, hogy kit mennyire ütött meg a vírusválság. A költségvetésre vonatkozó keretben sem sikerült számottevő mértékben növelni Magyarország részesedését.
  • NEM TELJESÜLT, hogy a civil szervezetek ne kaphassanak a pénzügyi forrásokból. Ilyen kikötés egyáltalán nem szerepel a végső csomagban, Orbán tehát csúnyán pofára esett, ami a civil szervezetek elleni hadjáratát illeti.
  • NEM TELJESÜLT, hogy ne kössék jogállamisági feltételekhez a források kifizetését. Mint írtuk, ezentúl a Tanács minősített többsége szankcionálhat egy adott kifizetést, amennyiben úgy ítélik meg, hogy az érintett tagállam sérti a jogállamisági kritériumokat.
  • NEM TELJESÜLT, hogy állítsák le a hetes cikkely szerinti eljárást a magyar kormány ellen. Maximum felgyorsítani fogják az eljárás lefolytatását, ez azonban nem jár semmilyen kötött eredménnyel, Orbánékat továbbra is elítélhetik.

Van miért kritizálni az EU-t, mert a pénzügyi egyetértés oltárán most is sokat beáldoztak a demokratikus értékekkel szemben, de eltagadhatatlan, hogy ma mégis abba az irányba tettek lépéseket, hogy ne finanszírozzák a továbbiakban a keleti diktatúrákat a nyugati adófizetők pénzéből. Bármit hazudjon is Orbán, ez nem “hatalmas győzelem” a NER-nek, hanem sokkal inkább az első lépés abba a helyes irányba, hogy ne lehessen büntetlenül diktatúraépítésre használni az európai adófizetők pénzét.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!