Orbánnak inába szállt a bátorsága, nem megy el a csütörtöki EP-vitára

Miután tegnap meghívást kapott az Európai Parlament elnökétől, hogy megvédhesse az álláspontját a magyar koronavírus-törvény csütörtöki EP-vitájában, Orbán Viktor, mintha inába szállt volna a bátorsága, egy levélben azt írta vissza, hogy

“nem ér rá” a vita lefolytatására.

Orbán ezt azzal próbálta indokolni, hogy most minden erejét és energiáját a járvány elleni védekezés köti le, emiatt a magyar kormány képviseletében egy nőt, Varga Juditot akarja küldeni maga helyett, hogy ő védje meg helyette a kormány álláspontját a kérdésben.

A fideszes férfi vezetőkre általánosan jellemző kurucos tempóhoz képest szokatlan lépés már csak azért is furcsa, mert az EU-s szabályozás csak arra ad lehetőséget, hogy a vitán az érintett tagállam kormányfője szólaljon fel. Orbán úgy tesz, mintha nem lenne tisztában az uniós szokásjoggal. Ezt a színjátékot játssza Varga Judit igazságügyi miniszter is, aki a napokban úgy próbálja beállítani a helyzetet, mintha az, hogy nem adnak neki lehetőséget Orbán helyett a felszólalásra, azt jelentené, hogy cenzúrázni akarják a magyar kormányt, és nem arra utalna, hogy egyszerűen csak be akarják tartatni velük a hatályos szabályokat.

Ezen szabályoknak tettek akkor is eleget, amikor Orbánt meginvitálták kedden a vitára. Más kérdés, hogy Európa erős embere nem akart élni a lehetőséggel. Csak emlékeztetnénk rá: az az ember nem akar élni vele, aki korábban többször is kifejezte, hogy meg akarja állítani Brüsszelt. Most mégis úgy tűnik, mintha hagyná, hogy Brüsszel állítsa meg őt.

Orbán levelét itt olvashatják el:

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!