Beindult a kormánymédia – Álhírgyártással járatják le Orbán ellenfeleit!

A felhatalmazási törvény időkorlát nélküli bevezetése miatt, Orbán elvesztette egyik régi nagy szövetségesét, a Fidesz Európai Uniós pártcsaládjának, az Európai Néppártnak (EPP) a vezetőjét. Donald Tusk még pénteken jelentette ki a Spiegelnek adott interjújában, hogy “Carl Schmitt nagyon büszke lenne Orbán Viktorra”. Ez a németek számára különösen durvának hangzik, mivel Schmitt amellett, hogy egy konzervatív jogtudós volt, neki volt köszönhető a hitleri diktatúra jogi megalapozása, és lelkes híve volt a náci pártnak.

Tusk erős kijelentését követően, a 444.hu közlése szerint, a Magyar Nemzet lépet először akcióba, és arra kezdtek el utalgatni, hogy az EPP elnöke megőrült, részeg volt az interjú alatt, illetve felvetették, hogy a liberálisok ügynöke.

Végül a V4NA és a Pesti Srácok találták meg a biztos reakciót, amivel sutba vágják a Néppárt vezetőjének kemény mondatát:

Leközöltek egy nácikat ábrázoló fényképet, melyhez odaírták, hogy azon Donald Tusk nagyapja látható.

A V4NA finomabban bánt az ‘alapanyaggal’, ők a fotó fölé azt írták, hogy “a 2005-ös lengyel elnökválasztási kampányban több fotót is közölt a sajtó, melyen, mint írják Donald Tusk nagyapja, Józef Tusk látható. A napvilágot látott képek közül néhány eredetét ugyan vitatták”. Ezzel szemben a Pesti Srácok simán behamisította a kétes eredetű fényképet:

7RYKMNxW6fngJZBXs

Végül végigsöpört több kormányközeli médiafelületen is. Az Origo a V4NA-t adta meg forrásként, míg a Magyar Nemzet pedig még a fénykép forrásának is a Pesti Srácokat jelölte meg. Ezt követően Schmidt Mária is megosztotta a vitatott eredetű képet.

A kép azonban hamis,

tehát nyilvánvalóan álhírről van szó, mivel a kép eredetét felkutatva látni, hogy az 1939-ben készült. Egy történész szerint ez elég nyilvánvaló bizonyíték arra, hogy nem Donald Tusk nagyapja látható a képen, mivel a sofőr az egyenruhája alapján az SS tagja, annak pedig a kép keletkezésekor egy lengyel aligha lehetett a tagja.

Ráadásul kis utánajárással az is kideríthető, hogy Józef Tusk csak 1944-ben lett a Wehrmacht – vagyis a német hadsereg, nem az SS – tagja, kényszersorozás következtében.

A hamisításra, vagyis az álhírre Rácz András történész, a Német Külügyi Intézet kutatója hívta fel a figyelmet, aki részletes hadtörténeti elemzéssel mutatta be a problémát: A történész szerint Donald Tusk nagyapja mindössze néhány hónapot szolgált a Wehrmachtban, minden bizonnyal egy kényszersorozást követően kellett csatlakoznia a hazáját megszálló német hadsereghez, úgy, hogy előtte a nácik munkatáborba zárták.
A Józef Tusk körüli sztori először a 2005-ös elnökválasztási kampányban került elő, amikor Donald Tuskot ezzel próbálták meg támadni.

Kétség sem fér hozzá, hogy az álhírnek nem lesznek súlyos következményei, hisz több mint egy nap telt el azóta, hogy Rácz András rávilágított a hamisításra,

de a képek még mind ott vannak, frissítés vagy pontosítás nélkül a kormánymédia és a kormánybiztos oldalain.

Arra pedig a Pesti Srácok adta meg a választ, hogy mi köze Donald Tusknak ahhoz, amit a nagyapja tett a múltban: “Bár könnyű megoldásnak tűnik bárkit megítélni a felmenői tettei alapján, a jellemnek azonban mégis lehetnek olyan részei, amelyek genetikusak, így öröklődhetnek generációkon át“.

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!