Nincs megállás: Orbán egy nap után leváltatta a felügyelet alá vont cég vezetőségét

Mint tegnap megírtuk, pénteken 11 órától állami felügyelet alá került a Kartonpack Dobozipari Nyrt. Az állami tulajdonjogok gyakorlása Juhász Edit kormánybiztos feladata lett, aki a cég számlái felett is átvette az irányítást. Ezzel egyidőben a döntésről kihirdetett kormányrendelet azt a lehetőséget is megadta az államnak, hogy szükség esetén visszahívja a cég vezetőségét, a képviseletre jogosultak jogait pedig felfüggessze vagy korlátozza.

Úgy tűnik, egy pillanatig sem vártak vele, hogy ezt meg is tegyék: az mfor.hu szúrta ki, hogy

szombatra már le is váltották a cég teljes vezetőségét.

A hvg.hu írta meg tegnap, hogy mennyire kapóra jött a kormánynak a cég átvételéhez a felhatalmazási törvény. Ugyan eddig is meg lett volna a lehetőségük, hogy gyakorolják a tulajdonosi jogokat (az állam bő 60 százalékos részvényesi tulajdonjoggal rendelkezik a cégben), a vállalat alapszabálya viszont

háromnegyedes többséghez kötötte a legfontosabb döntéseket.

A vezetőség leváltásával vélhetően közelebb kerültek ehhez a többséghez. A társaság igazgatóságának elnökeként és vezérigazgatójaként határozatlan időtartamra Uszkay-Boiskó Sándort (aki Európa-jogi szakjogász, tavaly év végéig az MFB igazgatóságának tagja volt), az Igazgatóság tagjaként Hutiray Gyula Árpádot (korábban fideszes önkormányzati képviselő volt Erzsébetvárosban, volt önkormányzati főtanácsadó is), Vass Viktóriát, Jakab Lászlót és Mancsiczky Lászlót (a Fidesz tagja, ügyvéd, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. felügyelőbizottságának tagja, Kósa Lajost is ő képviselte a sajtóperekben) nevezték ki.

A társaság felügyelőbizottságának és auditbizottságának tagjai ugyanazok a személyek maradtak: Farkas Gábor, Töklincz Piroska (január végéig a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. vezérigazgatója volt), és Gazsó Balázs (a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. igazgatóságának tagja).

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!