Spontán tiltakozás tört ki Orbánék miatt, több mint száz orvos csatlakozott

Forrás: muon.hu

Mintegy 100 orvos és ápoló tiltakozott Cserháti Péter, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) főigazgatójának tegnapi felmentése miatt hétfőn délben Budakeszin, az intézmény főépülete előtt.

A spontán eseményt az intézmény dolgozói szervezték, többen állítólag csak emiatt mentek be ma a kórházba. Cserháti is megjelent, aki azt mondta, megrázta az ügy, de mindenkinek megköszönte a kiállást. Az igazgatót több mint száz kollégája búcsúztatta.

A muon.hu szerint az egyik egészségügyi dolgozó azt mondta, a hazaküldött betegek elmaradó rehabilitációja súlyos, maradandó károsodáshoz fog vezetni. A döntéshozókra célozva hozzátette:

“Ezek embertelen gyilkosok!”

Mint ismert, Kásler Miklós emberminiszter tegnap kirúgta a főigazgatót, amiért állítása szerint nem teljesítette a minisztérium kérését. A megjelentek ezzel szemben azt mondták, a kórház időben elkezdte a felkészülést, de állításuk szerint már akkor oda akartak helyezni egy vírusos beteget, amikor a kórház még nem volt felkészülve.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának hivatalos indoklása szerint a főigazgatónak április 15-re kellett volna biztosítania az új koronavírussal megfertőződött betegek számára több mint kétszáz ágyat, ebből április 10-én állítólag még egy ágy sem állt készen, április 16-ára pedig az előírtak tizedét sem ígérte a főigazgató az utasításban szereplő ágyszámmal szemben. A hírek szerint Rehabilitációs Intézetből több olyan beteget is haza kellett küldeni, akiknek életfontosságú lett volna a további rehabilitációja.

Az egyik tiltakozó úgy fogalmazott: szerinte Cserhátit a hivatalos indoklással szemben

egyértelműen politikai okok miatt rúgtak ki.

A portál szerint úgy fogalmazott, az igazgatót régóta el akarta távolítani a kormányzat, szerinte többek között azt nem nézték jó szemmel, hogy Budakeszin “kiváló szakmai munka folyik”.

Az Index is beszámolt az eseményről, a forrásuk azt mondta, az esemény “jó hangulatban zajlott”, a megjelentek elénekelték az Illés együttes Miért hagytuk, hogy így legyen? című dalának egy részletét, és többször megtapsolták a távozó főigazgatót.

A portál szerint mostanra teljesült a minisztérium előírása: 233 ágyat szabadítottak fel a COVID-19 betegséggel küzdők számára úgy, hogy 60 rehabilitációra szoruló beteget az OORI főépületéből külső pavilonokba helyeztek át. Az Index forrása úgy fogalmazott, Cserháti “a végsőkig védte a betegeket”, hogy ne kelljen őket áthelyezni. Elmondása szerint “nagy ellenállást fejtett ki” ennek érdekében.

Itt van néhány kép a tüntetésről:

1
Forrás: muon.hu
2
Forrás: muon.hu
Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!