Hazudott Orbán: itt vannak a valós számok, mennyit segített az EU

Sok aljas rágalmat megfogalmazott már az EU-ról Orbán az utóbbi években, de akkorát talán még sosem, mint amekkorát a múlt heti Kossuth rádiós interjújában, amikor a járványügyi intézkedések kapcsán azt mondta:

“ha segíteni nem tudnak, mert nem tudnak, akkor legalább ne akadályozzák a magyarokat a védekezésben.”

Mintha ez nem lenne elég, Orbánnak még ahhoz is volt képe, hogy azt állítsa, valós segítséget eddig csak keleti barátaitól, a kínaiaktól és a Türk Tanácstól kaptunk. Azt már az interjú után is megírtuk, hogy ez miért hazugság, pont aznap derült ki ugyanis, hogy az EU a 2014-2020-as fejlesztési ciklus megmaradt forrásaiból Magyarországnak is ad pénzt, több mint 2 ezer milliárd forintot szabad felhasználásra a járvány és a gazdasági recesszió elleni védekezéshez (az más kérdés, hogy ennek a pénznek a nagy részét Orbánék felelőtlenül már lekötötték, a szerződéseket pedig nem akarják felbontani). Érdekes módon ezt minden uniós kormány óriási segítségnek tartja, kivéve a magyart, ami most is csak hőzöngeni tud.

Ez különösen annak fényében felháborító, hogy egy EU-szakértő egy Facebook-bejegyzésében ma arra is világított, hogy az EU-nak nemcsak a jövőbeni intézkedésekre nézve vannak elévülhetetlen érdemei, de az elmúlt tíz évben is példátlan segítséget nyújtottak, mondhatni,

nagyban nekik köszönhetjük, hogy Magyarország egyáltalán képes most relatíve felkészülten szembenézni a rászakadó egészségügyi válsághelyzettel!

Perger István szakértő a posztban azt írta, bele sem mer gondolni, mi lenne most velünk az EU nélkül. Mint írta, az elmúlt másfél évtizedben a magyar egészségügy már eddig is túlnyomóan csak az EU segítségével tudott szinten maradni, több esetben fejlődni. Az uniós csatlakozás óta

gyakorlatilag nem volt olyan állami kórház- vagy egészségügyi intézet-felújítás, egészségügyi közbeszerzés vagy informatikai fejlesztés, amelyet ne JÓKORA részben az EU finanszírozott volna.

Ez százalékban kifejezve Perger szerint a beszerzések 85 (!) százalékát jelenti. A 2007–2013-as EU-s költségvetési ciklusban kapott 351 milliárd forintnyi egészségügyi támogatásból pl. közel 300 milliárd forint volt uniós pénz. Miközben tavaly Orbánék GDP-arányosan 22 éve a legkevesebb pénzt fordították az egészségügyre, az EU számolatlanul szórta ide a fejlesztési milliárdokat. Sok mindennel lehet vádolni az EU-t, de hogy ne érdekelné őket a magyar emberek élete és egészsége, azzal biztosan nem.

Perger rengeteg példát felsorolt, hogy pontosan mely intézményekre és mekkora támogatásokat kaptunk az uniótól, ezekről bővebben a posztban olvashatnak:

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!