Egy orvos ki merte mondani, amit mások nem – Kevésnek tartja a kormány intézkedéseit

Nagyon hamar megugorhat idehaza is a koronavírusos betegek száma, és ha nálunk is hasonló helyzet alakulna ki, mint amilyen most az olaszoknál van, valamint ha azt nem tudjuk megfelelően kezelni, akkor az “véglegesen demoralizálhatja az egészségügyet” – fejtette ki véleményét dr. Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkára.

A 444.hu közlése szerint, Svéd a Medicalonline-nak adott interjújában kijelentette, hogy “ha véget ér a járvány, és mindazok, akik végigküzdötték, nem ünnepelt hősként, hanem kizsigerelt kiskatonaként kerülnek ki ebből a csatából,

azok, akik korábban is az egészségügy vagy az ország elhagyását fontolgatták, meg is fogják tenni”.

Szerinte a megfelelő védőfelszerelés hiánya mellett az is nehezíti az egészségügyi dolgozók helyzetét, hogy nem végeznek széles körű teszteléseket. Hozzátette, hogy a koronavírusos betegekkel kapcsolatba került ápolók és orvosok szűrése azért lenne elengedhetetlen, mert ha pár nap eltéréssel a tünetmentes időszakban végeznének rajtuk két tesztet, hamarabb visszatérhetnének a munkába.

De még egyszerűbb lenne, ha minden gyanús beteget tudnánk tesztelni, ám a most érvényben levő hazai ajánlások ebből a szempontból még mindig meglehetősen rigorózusak,

talán az el nem ismert szűkösség miatt”.

Az orvos egyébként igencsak pesszimista a járvány hazai lefolyásával kapcsolatban: “Kétségbeesett vagyok abban a tekintetben, hogy mennyire fogjuk tudni elkerülni azt a meredeken emelkedő betegszámot, amely egy adott pillanatban már meghaladja az egészségügy potenciális teljesítőképességét” – mondta,

majd hozzátette, hogy ő már a kijárási tilalmat is bevezette volna két-három hétre, ezzel is a terjedést akadályoznák meg.

Ha a kormány nem hozza meg azokat a szigorú intézkedéseket, melyek a járvány további terjedését gátolnák meg, akkor nagyon hamar betegek áraszthatják el az intenzív osztályokat, ebben az esetben pedig súlyos döntéseket kéne meghozniuk az orvosoknak.

Dr. Svéd Tamás szerint, hasonló helyzet alakulna ki idehaza is, mint ami Olaszországban van, az orvosok kénytelenek lennének aszerint rangsorolni a betegeket, hogy melyiknek van nagyobb esélye a túlélésre.

Az MOK titkára szerint azonban “tömegessé válnak a COVID-19 megbetegedések, telítődnek a kapacitások, olyan emberekről is kénytelenek leszünk lemondani, akiket a megfelelő ellátó személyzettel és eszközökkel még nagy valószínűséggel megmenthettünk volna“. Hozzátette továbbá, hogy nem bánná, ha a lakosság “kicsit riadtabb lenne”.

“Sokkal nagyobb baj az, ha indokolatlan kincstári optimizmussal futunk neki valaminek, ami potenciálisan katasztrófával fenyegethet. Én most ijesztgetés-párti vagyok” – mondta.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!