Döntött a bíróság – Elítélték a kormányzati médiaalapítvány alá tartozó lapot

A bíróság döntése értelmében, másodfokon is elmarasztalták a Figyelő kiadóját, amiért az 2018 tavaszán “Soros-zsoldosokként” listázta a civil szervezetek munkatársait, megsértve ezzel a személyiségi jogaikat.

A listán szereplők közül ketten fordultak a bírósághoz, őket a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviselte.

A TASZ közleménye szerint a Fővárosi Ítélőtábla helyben hagyta az elsőfokú ítéletet,

így a Figyelő kiadójának, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak (KESMA), melyet korábban Orbán Viktor nemzetstratégiai jelentőségűnek minősített, 500-500 ezer forint sérelemdíjat kell fizetnie.

Mint írják, a Figyelő a bíróságon azzal próbált meg védekezni, hogy a lapot perelő civilek nem tudták igazolni, hogy személyük azonos a cikkben szereplőkkel, valamint a lap próbált hivatkozni a véleménynyilvánításra és a sajtó szabadságára is.

A bíróság álláspontja szerint azonban az érintett civilek nem minősülnek közszereplőnek, így nem volt lehetőségük reagálni a sajtó támadására, melynek hátrányos következményeit a magánéletükben tapasztalták.

A sajtószabadság nem terjed ki a közéleti vitában részt nem vevő személyekre vonatkozó, valótlan tartalmú megbélyegzésre. Az ítélőtábla rámutatott: a sajtó írhat arról például, hogy milyen szervezetek részesültek a Nyílt Társadalom Alapítvány pénzügyi támogatásaiban, de ahhoz nincs joga, hogy a szervezetekben dolgozó, közéleti vitákban részt nem vevő felperesek nevét közölje, és róluk teljesen valótlan összefüggéseket közöljön” – közölte a TASZ.

A KESMA alá tartozó Figyelő, már máskor is készített hasonló listát, 2018-ban a Magyar Tudományos Akadémia azon kutatóit gyűjtötte össze, akik szerintük túl liberálisak – közölte a 444.hu.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!