Érinthetetlenné vált a lakájmédia? – Ítéletet hozott a versenyhivatal

Forrás: Facebook / Tények

Még 2017-ben a kormánypropaganda terjesztőjévé degradált Tények című műsort, mely a TV2 műsorán látható, azzal a szlogennel kezdték el reklámozni, hogy

“Magyarország legjobb híradója”.

Ez az állítás azonban elég szubjektív, ráadásul a csatornának ezt nézettségi adatokkal is alá kellett volna támasztania, így pedig az eddigi gyakorlat alapján megsérthette a versenyjogot.

Korábban a 444.hu idézte Polyák Gábor médiaelemzőt, aki az ilyen esetekre vonatkozóan elmondta, hogy a “termékek, szolgáltatások összehasonlításának mindig konkrét termékek, szolgáltatások között kell fennállnia, és mérhető, számszerű eredményeken kell alapulnia”.

A TV2 híradójának szlogenje pedig nehezen mérhető, így sokan biztosak voltak benne, hogy a csatorna nem fogja tudni bizonyítani a “legjobbságát”, ez pedig százmilliós bírságot jelentett volna nekik.

Először még a Gazdasági Versenyhivatal is ezen az állásponton lehetett, hisz a szlogen használata után szinte egyből eljárást indítottak. Most pedig az Index kiderítette, hogy kétéves vizsgálat után egyszerűen ejtették az eljárást mégpedig a legalsó, vizsgálói szinten.

A kormányközeli csatorna tehát megúszta a dolgot bírság nélkül,

ráadásul még ennyit se kapott, hogy kimondják, a tévé hibázott. A lapnak küldött indoklás szerint

“a tényállás a határozat meghozatalához szükséges mértékben nem volt tisztázható, és további eljárási cselekménytől sem várható eredmény.”

Az Index azonban felhívta a figyelmet arra, hogy hasonló esetekben a GVH-nak sokkal jobban ment a tényállás megállapítása.

2002-ben a Head&Shoulders azért kapott bírságot, mert reklámjában azt állította, hogy “100 százalékban eltünteti a korpát” valamint “nincs hatásosabb sampon”.

A Vodafone pedig 2013-ban kapott 125 millió forintos bírságot azért, mert a Legek Hálózata kampányában ugyan nem jelentették ki nyíltan, csak sugallták, hogy a hálózatukat összehasonlították a versenytársakkal.

Ezekből a példákból pedig látni lehet, hogy ha valaki a kormány érdekeit szolgálja, akkor még a Gazdasági Versenyhivatal is SZEMET HUNY a szabálysértő magatartáson.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!