A Fidesz biztosra akar menni – Újra átírnák a választási törvényt!

Forrás: Csudai Sándor - Origo - Orbán Viktor és Lévai Anikó szavaz a tavalyi áprilisi választáson

A Fidesz az önkormányzati választások eredményeit ismerve, melyben az ország főbb városait és Budapest jelentős részét is elvesztette, újra átírná a választási törvényt, így biztosítva győzelmüket – közölte a Blikk saját forrásaira hivatkozva.

A lap úgy tudja, hogy konkrét döntés még nem született, de több változás is eszközölhetnek a jövőben:

A módosításban szerepelne, hogy csak politikai pártok és független jelöltek indulhatnának az önkormányzati választásokon, civil szervezetek pedig nem.

Ennek értelmében pedig nem bújhatnának civil szervezetek vagy egyesületek mögé a jelöltek, mint ahogy tették például az ellenzéki összefogás pártjai is, sok esetben igencsak eredményesen.

Újra napirendre vennék a választási regisztrációt, melyet hét évvel ezelőtt már az Alkotmánybíróság egyszer elkaszált.

A kormánypártnak talán most sikerül bevezetnie, hisz azóta már szinte teljes egészében lecserélődtek az alkotmánybírák, legutóbb például Stumpf Istvánnak járt le a mandátuma, aki a legjobban ellenezte a regisztrációt. A sikert az is garantálná, hogy több olyan is szerepel már az alkotmánybírák névsorában, akik a kormánypárttal szimpatizálhatnak, mint például Handó Tünde.

Ha bevezetnék a választási regisztrációt, akkor csak azok mehetnének el szavazni, akik előzetesen felvetették magukat a választói névjegyzékbe.

Vizsgálhatják továbbá a győzteskompenzáció rendszerének eltörölését is, tehát azt, hogy a győztes jelölt után maradó töredékszavazatok is parlamenti helyeket hozhatnak.

“Ha 2022-ben minden választókerületben egy az egy ellen folyik a küzdelem (azaz egy kormánypárti jelölttel szemben egy ellenzéki jelölt áll), akkor megváltozott erőviszonyok esetén a győztes túlnyerheti magát. Az biztos, hogy alapos modellszámítások előzik majd meg az erről szóló döntést” – közölte a lap.

A Blikk megkereste a Miniszterelnöki Kabinetirodát, hogy az értesüléseiket kommentálják, végül az igazságügyi tárca válaszolt nekik. Mint írták, jelen pillanatban nincs napirenden a választási eljárásról szóló törvény módosítása.

Szakértők azonban abban egyetértenek, hogy a hatalmi szempontból logikus lépés lehet a szabályok esetleges módosítása.

“A választási rendszer sose életbiztosítás, ha változnak az erőviszonyok, másnak kedvezhetnek a korábban felállított szabályok”

– mondta a lapnak László Róbert, a Political Capital választási szakértője.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!