Sarokba szorították Orbánt – már csak hátrálni tud

Régóta köztudott, hogy a Fidesz és az Európai Néppárt viszonya megromlott. Egészen odáig fajultak a dolgok, hogy felfüggesztették a Fidesz tagságát, és kőkemény feltételekhez szabták a bentmaradásukat. A tagság nem tét nélküli, nem mindegy, hogy a Orbán képviselői a legnagyobb és legbefolyásosabb pártcsalád tagjaiként politizálnak az EU-ban, vagy egy jelentéktelen csoportosulásként.

Ma már tisztán látszik, hogy Orbán elszámolta magát, és nem következett be az a szélsőjobbos áttörés az unióban, amire számított, és az élére akart állni. Ezért volt hajlandó még a néppártból való kizárást is kockáztatni.

Brüsszeli értesülések szerint, azonban már kézzel-lábbal kapaszkodna vissza, hiszen Salvini, Strache és az összes támogatója már lapátra került, így számára egyértelmű, hogy vissza kell pávatáncolnia. De a visszalépésben egy másik tényező is szerepet játszik:

az önkormányzati választáson elszenvedett csúfos kudarc.

A főpolgármesteri poszt elvesztése, a fővárosi közgyűlésben való kissebbségbeszorulás, jelentős városok elbukása nagyot ütöttek a Fideszen, minden kommunikációval ellentétesen. Persze azt nem lehet mondani, hogy a Fidesz gyengült volna, de a legyőzhetetlenségének a mítosza megbukott. Mindez

arra vezette Orbánt, hogy meghátráljon a az Európai Néppárt (EPP) követelései elől.

Csendben fű alatt teszi mindezt Orbán, megpróbálva elkerülni még a látszatát is, hogy ő valamiben is engedne. De a tények:

  1. Megszűnt a kormánymédiában az EU ellenes kampány, sem híradásokban, ssem plakátokon nem támadják az uniót,
  2. Visszaléptek a teljes Fidesz uralom alá tartozó közigazgatási bíróságok felállításától,
  3. Levették a napirendről -az egyébként nemismert tartalmú- alkotmány módosítást.

Valószínűleg várhatóak majd további lépések,

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!